Varusteita keventäjille - Therm-A-Rest Neoair




 

Erilaisia ilmatäytteisiä makuualustoja on ollut markkinoilla ja vuosia, samoin lämpimiä alustoja, mutta Therm-A-Restin vuoden 2009 uutuus, NeoAir on molempia. Uskomattoman kompaktilla, lähes virvoitusjuomatölkin kokoisella pakkauskoollaan se ei vie pienestäkään repusta juurikaan tilaa, mutta tarjoaa silti jopa kylkinukkujalle mukavan pehmoisen makuusijan lämpimyydestä tinkimättä. Regular-kokoinen alusta on mitoiltaan 51 x 183 cm ja painaa 410 grammaa, L-kokoisen vastaavat lukemat ovat 63 x 196 cm ja 550 g. Saatavilla on myös lyhyemmän käyttäjän medium-koko (51 x 168 cm, 370 g) sekä todellisen viilaajan short, jolla pituutta on enää 119 cm, mutta painokin tipahtaa vastaavasti 260 grammaan. Alustan paksuus koosta riippumatta on n. 6 cm (täyttöasteesta riippuen). NeoAir on tarkoitettu kolmen vuodenajan käyttöön, kovemmille pakkaskeleille sen eristävyys ei riitä. Eristävyyttä kuvaava R-arvo NeoAirilla on 2.5, kun tavallisen ilmatäytteisen vastaava on alle 1 ja esim. Therm-A-Restin 2.5 cm paksun Z-lite-solumuovialustan 2.2.

Vallankumouksellinen lämmöneristävyys ilman lisäpainoa tuovaa täytemateriaalia saavutetaan kahdella teknisellä ratkaisulla. Alustan ilmakanavat on sijoitettu poikittain, ja jokaisen kanavan sisällä on v-mallisia lokeroita, jotka estävät tehokkaasti ilman liikkumista. Lisäksi alustan ala- ja sisäpuoli on pinnoitettu lämpöä takaisin nukkujaan ja kylmää takaisin maahan heijastavalla materiaalilla. Valmistus on monivaiheinen, ja teknisen toteutuksen vaativuus näkyy alustan hinnassa. Regular-kokoinen alusta maksaa useimmissa suomalaisissa retkeilykaupoissa 179 euroa.


Alustan alapuolta

Väriltään NeoAir on kirkkaan neonkeltainen, ja päällysmateriaali tuntuu niin ohuelta, että on itsestäänselvää ettei se kestä kulutusta yhtä huolettomasti kuin painavammasta materiaalista valmistetut alustat. Pohjattomassa majoitteessa yöpyjän kannattaa asettaa alustan alle suojaksi esimerkiksi ohut avaruuslakana.

Ilmeisesti ohuudestaan johtuen päällysmateriaali myös rapisee kuuluvasti. Yllättävää kyllä ainakaan itse en kuitenkaan käytössä ole kokenut sitä häiritseväksi, vaikka olen melko herkkäuninen. Muiltakaan samassa teltassa nukkujilta ei ole kuulunut valituksia. Alusta on myös miellyttävän nahkea, eli ei luista liukkaallakaan teltanpohjalla.

NeoAir on helpohko puhaltaa täyteen, vaikkakin v-lokerorakenne selvästi vastustaa ilman liikkumista alustan sisällä. Noin 20 puhallusta tarvitaan riittävän tukevuuden saavuttamiseen. Nukkujan painosta riippuu, miten täyteen alusta pitää puhaltaa, jotta asentoa vaihtaessakaan ei esim. lonkka painu maahan asti.

Leveyssuunnassa vain 51 cm kokoisella alustalla ei kovin leveälle voi asettua. Isokokoisten sekä mielellään kylkiasennossa polvet koukussa nukkuvien kannattaakin hankkia large-mittainen alusta, jolla on leveyttäkin vähän enemmän.


Medium-kokoinen NeoAir litran juomapullon vierellä

Alustan keveys ja pehmeys ovat helposti todettavissa, mutta oli vaikea uskoa sen lämmöneristävyyteen vakuttavista mainospuheista huolimatta. Testasin alustaa sekä lämpimän kesäretken aikana että syyskuun puolivälin vaelluksella Muotkatuntureilla. Syysvaelluksen loppupuolen öinä elohopea painui pari astetta pakkasen puolelle. Vaikka olen hyvin herkkä palelemaan, en koko yönä tuntenut vilunväristyksiä eikä alusta tuntunut kylmältä asentoa vaihtaessakaan. Viimeisenä yönä oli pakkasta jo enemmän, luultavasti lähempänä kymmentä astetta. Silloin hiipi kylmä pikku hiljaa hartioihin ja yläselkään. Asetin ohuen solumuovinpätkän hartioiden ja reisien välille, eikä tämän enempää lisäeristystä tarvittu loppuyön nukkumismukavuuden takaamiseen. Lupaukset NeoAirin kolmen vuodenajan käyttökelpoisuudesta siis täyttyivät, mutta herkästi palelevan kannattaa varautua lisäeristykseen jos retken ajaksi on luvassa pakkasia.

Valmistajan kotisivut:
http://cascadedesigns.com/therm-a-rest/mattresses/fast-and-light/neoair/product