Niksi-Outa

Sadeviitta

Tarvikkeet: sadekangasta 1,9 m (15 euroa/m), 15 cm tarra- ja 170 cm kanttinauhaa.

1. Taita kangas kolmioksi ja leikkaa.

 

2. Taita kangas uudelleen kolmioksi ja vielä kolmannen kerran. Kiinnitä kulmat nuppineuloilla ja pyöristä ne kaikki yhdellä kertaa.

 

3. Leikkaa keskelle aukko pääntieksi, halkaisja 17 cm. Apuna voi käyttää sopivaa kulhoa tai lautasta. Leikkaa eteen 12 cm pitkä halkio.

 

4. Leikkaa huppu kaksinkertaisena (korkeus 38 cm, leveys 30 cm). Kannattaa piirtää ensin kaava jonkin valmiin hupun mukaan. Hupun pitää olla reilu niin että alle mahtuu myssy, lippalakki tai kypärä. Leikkaa huppua varten 4 cm leveä reunakaitale. Ompele huppu ja kaitale reunaan vahvikkeeksi. Siihen voi pujottaa halutessaan kiristysnyörin (kuminauha tai ohut nyöri).

 

5. Leikkaa 6 cm leveä ja 14 cm pitkä kaitale halkion vasenta puolta varten. Leikkaa 7 cm leveä ja 15 cm pitkä kaitale halkion oikeata puolta varten. Ompele ensin halkion vasen puoli, sitten oikea puoli ja ompele se vasemman puolen päälle alalaidastaan. Ompele tarranauhat halkioon.

 

6. Ompele huppu pääntiehen kiinni.

 

7. Ompele ”sormensijat” viitan alalaitaan. Sormet voi pujottaa niihin ja viitan saa helposti pidetyksi ohjaustangon päällä.

 

8. Taakse keskelle vyötärön korkeudelle kiinnitä tarra- ja kanttinauha, jolla viitan saa sidotuksi vyötärölle tuulisella kelillä. Tarranauhalla kiinnitetään kanttinauha viittaan.



Viitan alalaitaa ei välttämättä tarvitse päärmätä, koska sadekangas ei rispaannu. Jalkojen suojaksi voi ommella pitkät (75 cm – 80 cm) irtolahkeet samalla tavalla kuin säärystimet. Sadekangas on  vähän hankala ommeltava valkoiselta puolelta; paininjalka kun ei tahdo kulkea kunnolla, mutta  oikealla ja vasemmalla kädellä kangasta ohjaten ompeleminen onnistuu.

 



Mitenkähän kätevä viitta on vaelluksella? Luulen, että rinkka sopii viitan alle. Käyttökokemuksia minulla ei ole. Taidan käyttää sitä vain lähiretkillä. Tällä tavoin tehty viitta on liian lyhyt pitkälle ihmiselle.

Liisa Koponen

Sadetta, tuulta ja tuiskua vastaan

Pyöräillessäni ja lähiretkillä olen usein kaivannut sadeviittaa; sadetakki ja -housut kun tuntuvat liian hiostavilta. Sopivaa ei ole sattunut silmääni kaupoista, joten väsäsin sen itse.

Sadeviitta

Kesällä neulomisvimma ei pahemmin meikäläistä riivaa, mutta syksyn saapuessa – ja sehän on taas aivan nurkan takana! – on mukavaa ruveta väkertämään lämmikkeitä. Syksyn neulevinkiksi esittelen revontulipuseron, -myssyn, -lapaset ja -sukat.

Revontulipusero, -lapaset ja -myssy

Ensi syksynä aion kunnolla keskittyä hahtuvalankaneuleisiin ja huovutettujen asusteiden tekoon. Ne ovat tuulenpitäviä, lämpimiä ja helppoja tehdä. Ohjeita löytyy mm. täältä:

http://www.novita.fi/?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=92036

http://www.novita.fi/?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=90069

http://www.pirkka.fi/node/63354

http://www.ullaneule.net/joulu05/ohjeet_huopatossut.htm

Viimeksi mainitulla ohjeella olen tehnyt ison tokallisen tossuja Jämsän huopatehtaan Sohvi-langasta. Harjaan valmiit tossut karkealla pyykkiharjalla pehmoisiksi molemmin puolin ja koristelen. Tossut ovat mainiot sisätossut, mutta niitä voi myös käyttää lisäsukkina isoissa saappaissa pilkillä ja muissa hyisissä harrastuksissa.

 

Liisa Koponen

Päiväretkireppu

Kevyttä päiväretkireppua olemme monta kertaa kaivanneet vaelluksillamme. Ja nyt minä sen  vihdoinkin tein!

Ompeluohje:
1. Sadekangasta tarvitset 55 cm. Leikkaa siitä 55  (korkeus) x  92 (leveys) cm:n kokoinen pala. Leikkaa olkaimet 72  x 17 cm ja niiden sisälle napakkaa puuvillakangasta 30 x 7 cm nelinkertaisena olkaimien vahvikkeeksi. Leikkaa läppä 19 x 17 cm kaksinkertaisena. Lisäksi tarvitset ohutta nyöriä repun suuhun ja tarranauhaa 10 cm läppää varten.

2. Ompele 2 cm leveä nauhakuja ylälaitaan.

(Ompele tasku 25  x 20 cm sisäpuolelle. Käytin säärystimistä jääneen kankaan taskuksi.)






3. Aseta vahvikekangas olkaimien päälle ja käännä saumavarat sisään, ompele päältä. Tikkaa myös olkaimien toinen laita. Voit tehdä myös poikittaistikkaukset, että vahvikkeet varmasti pysyvät paikoillaan,

 

4. Pyöristä läppäkankaan kulmat ja ompele nurjalta puolen. Käännä oikein päin ja tikkaa päältä sauman reunasta.

5. Kiinnitä olkaimet ja läppä päällekkäin (olkaimet alla, läppä päällä) nuppineuloin repun selkäpuolelle keskelle ja ompele kiinni.

 

6. Taita reppu kaksinkerroin niin että oikeat puolet ovat vastakkain. Kiinnitä olkaimet repun alalaitaan ”nurkkiin” nuppineuloilla  (vähän vinosti), samoin sivusauma. Ompele sivusauma ja alalaita kiinni. Älä ompele nauhakujaa umpeen!

7. Ompele tarranauha läppään ja vastapuoli reppuun, pujota ohut nyöri nauhakujaan ja sido nyörin päät yhteen kutojansolmulla. Vanha ohut tiukkapunoksinen kengänauhakin kelpaa nyöriksi. Repun väsäämiseen kului aikaa vajaa kolme tuntia ja hinnaksi tuli n. 10 euroa.

Reppuun mahtuu kaikki tarpeellinen päiväretkeä varten. Viileällä kelillä reppu palvelee  pesusoikkona.

 

 

Reppu menee pieneen tilaan ja mahtuu rinkan sivutaskuun.

 

 

Liisa Koponen