Tee itse energiaa - perusopas energiapatukoiden tekemiseen

Oli hämmentävää huomata EricTornbladin Retkilykeittokirjaa (Friluftskokboken) lukiessa, että ruotsalainen mies on ensinnäkin tehnyt parhaan retkeilykeittokirjan mitä tiedän ja toiseksi hän on osannut jäsentää omatekoisten energiapatukoiden tekemisen erittäin hyvin.

Kun parhaat energiapatukat maksavat 3,5 euroa kappale, syntyy myös sitä kautta motivaatio tehdä omia ilman E -aineita.

Tässä ote kirjasta, (käännös kirjoittajan):

"Energiapatukat

Energiapatukan Perusmassa muodostuu hiutaleista tai jonkun muun tyyppisestä viljasta, johon on sekoitettu jotain Makeutusainetta. Sen lisäksi tarvitaan jonkinlaista Sidosainetta. Tähän lisätään joitakin Lisukkeita, kuten pähkinöitä tai rusinoita ja erilaisia Makuja/mausteita. Kokeile oheisia luetteloita perusresepteihin.

Perusmassa

Kaurahiutaleita
Ruishiutaleita
Mysliä
Maissihiutaleita
Täysjyvävehnähiutaleita (Branflakes)
Sokerisia aamiaismuroja
Riisimuroja
Vehnänalkioita 
Kookoshiutaleita
Vehnäjauhoja 
Grahamjauhoja 

Lisukkeet

Mantelit 
Hasselpähkinät 
Auringonkukansiemenet 
Pinjansiemenet 
Maapähkinät 
Saksanpähkinät 
Pellavansiemenet 
Rusinat 
Viikunat 
Aprikoosit 
Muut kuivatut hedelmät 
Soijajauho 

Sidosaineet

Sulatettu suklaa 
Keitetty kerma ja sokeri
Keitetty kerma, sokeri ja siirappi 
Lämmitetty voi ja siirappi
Hienonnetut kuivatut hedelmät 
Jogurtti maidolla ja sokerilla (uunissa) 
Hunaja 
Maapähkinävoi

Makeutusaineet

Sokeri 
Raakasokeri 
Fariinisokeri
Siirappi 
Hunaja 
Glukoosi eli rypälesokeri
Sulatettu suklaa 
Kuivatut hedelmät 
Vaniljasokeri

(oma lisäys listaan: intiaanisokeri, joka on puhdasta täysruokosokeria, by TJ)

Makuja / mausteita

Suklaa 
Kaneli 
Inkivääri
Sitruuna
Appelsiini
Kaakao 
Kahvi 
Vanilja 
Kookoshiutaleet
Kuivatut hedelmät

Perusresepti 1

5-6 dl Perusmassaa
0,5 dl sokeria 
1 dl siirappia 
1 dl kermaa 
Makuja/ mausteita 
1 dl Lisukkeita


Keitä sokeri, kerma ja siirappi, noin 30 minuuttia. Seos tummuu prosessin aikana. Lisää seokseen Makuja/mausteita ja Lisukkeita, sekoita hyvin. Levitä seos leivinpaperille noin 2 cm paksuksi kakuksi. Anna jähmettyä ja leikkaa se patukoiksi. Pakkaa voipaperiin tai muovikelmuun ja laita pakastimeen odottamaan retkeä. 
Vinkki:
Jotta patukat eivät olisi niin tahmeita, voit kieritellä ne perunajauhoissa leikkaamisen jälkeen. Vaihtoehtoisesti voit heti muotoilla patukoita ja upottaa ne perunajauhoihin.
(Toimittajan huom. olen kieritellyt patukoita pienissä kaurahiutaleissa ja se toimii myös)

Perusresepti 2

1 dl sokeria 
100 voita 
3 rkl siirappia 
5 dl hiutaleita tai jotain muuta Perusmassa -listasta
2 rkl vehnäjauhoja 
1,5 dl Lisukkeita (ks. oikealla) 
Makuja/ mausteita 

Sulata sokeri, voi ja siirappi. 
Lisää seokseen jyviä tai jotain muuta Perusmassa -listasta, vehnäjauhot, jotain Lisukkeista - listasta esimerkiksi pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Lisää vielä jotain Makuja/mausteita -listasta ja sekoita hyvin. Levitä seos vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle noin 2 cm paksuksi kakuksi ja paista noin 175 asteessa 25-30 min.

Esimerkkiohjeita:

Kahvi - ja suklaapatukoita

0,5 dl sokeria 
1 dl siirappia 
1 dl kermaa 
6 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vahvaa kahvia 
1 dl pilkottua tummaa suklaata

Keitä sokeria, kermaa ja siirappia noin 30 minuuttia. Seos tummuu prosessin aikana. Lisää seokseen kaurahiutaleet, kahvi, suklaata ja sekoita huolellisesti. Levitä seos leivinpaperille noin 2 cm paksuksi kakuksi. Anna jähmettyä ja leikkaa se patukoiksi. Pakkaa voipaperiin tai muovikelmuun ja laita pakastimeen odotamaan retkeä.

Pähkinäpatukat

1 dl sokeria 
100 g voita 
3 rkl siirappia 
5 dl jyviä tai hiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja 
1 dl hasselpähkinärouhetta 
0,5 dl maapähkinärouhetta

Sulata sokeri, voi ja siirappi. Sekoita jyvät/hiutaleet, pähkinät ja jauhot toisessa kulhossa. Kaada ne taikinaan ja sekoitetahuolellisesti. Levitä seos vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle noin 2 cm paksuksi kakuksi ja paista noin 175 asteessa 25-30 min. "

Kirjaa saa valitettavasti toistaiseksi vain ruotsiksi.

Vain mielikuvitus on rajana mitä kaikkea hyvää energiaa esimerkiksi lisukkeisiin voi lisätä. Hyvä energian ja proteiinin lähde on esim hampunsiemenet, sesaminsiemenet, monet muut pähkinät.