Siemennäkkäri

Helppo, nopea, maukas ja terveellinen näkkäri. Täydellinen retkille; tästä saa hyvää energiaa, niin jaksaa.

2 pellillistä siemennäkkäriä – gluteeniton vaihtoehto

200 g auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl fiberhusk eli jauhettua psylliuminsiemenkuorta
2 rkl mantelijauhoa
1 tl suolaa
5 dl vettä
1/2 dl unikonsiemeniä
suolahiutaleita eli sormisuolaa

(halutessa leipämausteita maun mukaan)

Laita kiertoilmauuni päälle, 160 astetta.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi unikonsiemenet ja sormisuola kulhossa.
Laita leivinpaperit kahden leivinpellin päälle, levitä taikina ohuesti leivinpaperien päälle.
Anna taikinan levätä 5–10 minuuttia.
Ripottele päälle unikonsiemeniä ja hieman merisuolaa.
Paista näkkileipiä uunissa noin 70 minuuttia.

Anna kuivua rauhassa, sitten irrota leivinpaperi varovasti. Pidä kuivana.

Pellavansiemenet ja fiberhusk pitävät leivän kasassa. Jos et pidä joistain siemenistä voit vaihtaa ne sellaisiin siemeniin joista pidät.

 

Nuolija on hyvä apuväline. Tässä vaiheessa taikina vaikuttaa epäilyttävän löysältä.

 

Taikina on levitetty pellille ja sen päälle on ripoteltu unikonsiemenet.

Valmista herkkua voitta.

ja voilla. Hyvä pakata pakasterasiaan niin pysyy ehjänä retkillä. Muruset ovat hyviä keittojen ja patojen päällä.

 Näkkäriä kannattaa murtaa, ei leikata puukolla.

Avokado-suklaamousse

Tämä on paras jälkiruoka mitä olen koskaan saanut vaelluksella:

Kahdelle tarvitaan
1 kypsä avokado
1 mielellään kypsä banaani
vajaa 1/2 desiä raakakaakaojauhetta
loraus hunajaa, siis maun mukaan
puristus sitruunaa
mahdollisesti halutessa pieni ripaus suolaa.

Jos haluaa vaihtelua voi tietysti joskus lisätä hieman vaniljaa tangosta tai pikakahvijauhetta.

Halkaise avokado ja paloitele se kuoressaan. Kuori ja paloittele banaani kulhoon, lisää avokadon palat ja muut ainekset. Muussaa ja sekoita kunnes saat aikaiseksi tasaisen massan. Tarkista maku, anna kylmetä hetki – nauti!

Vihje: pieni kylmälaukku muuttuu talvella lämpölaukuksi, missä hedelmiä voidaan säilyttää. Toisaalta hedelmien jäätyminen ei haitaa eikä olennaisessti muuta niiden makua.

Tämä ei ole vain terveellistä, tämä on myös hyvää! Lisäksi jälkiruoka on maidoton ja gluteeniton. Voidaan valmistaa myös kotona.

Kokki ja toteutus Marita Vokkolainen Kuoppilasjärven kämpällä

Kirjasi ja kuvasi Maria Haakana

Reseptivihkon merkintöjä

Ote kirjasta Pohjoisen poluilla, Veikko Haakana, 2013, Karisto Oy:

Reseptivihkon merkintöjä

Kolmannen vaelluspäivän ilta-ateria heinäkuun lopulla. Sopii erityisesti aloittelevalle Lapin kävijälle.

Tarvikkeet:
Viimeinen näkkileipäpala.
Kaikki murut näkkileipäpaketin pohjalta.
Korppupussiin jääneet muruset.
1kpl rinkeli.
5 palaa palasokeria.
2 palaa Talous-suklaata.
Kauraryynejä noin kourallinen.
1kpl Sisu-pastilli.
Kypsiä hilloja. (=lakka, suomuurain; etelän nimityksiä hillalle)

Toimi näin:
Pysähdy jängän laitaan ja laske reppu hartioilta.
Aukaise reppu.
Aukaise myös repun kaikkien sivutaskujen ja lokeroiden läpät.
Kaada repun koko sisältö kuivalle paikalle maahan.
Höpsyttele reppua sen ollessa ylösalaisin.
Etsi edellä luetellut tarvikkeet niiden säilytyspusseista ja käärepapereista. Älä jätä mitään pussia katsomatta tai käärepaperia aukomatta.
Rinkeli on repun vasemmassa sivutaskussa edelliseltä retkeltä. Saattaa se olla oikeassakin.
Sisu-pastilli on päälläsi olevan pusakan taskun pohjalla.
Kypsiä hilloja läheisellä jängällä.

Ruoan valmistus.
Kaada kaikki tarvikkeet, paitsi Sisu-pastilli, mukana olevaan pakkiin tai muuhun astiaan.
Mene jängälle ja kerää pakki täyteen hilloja.
Painele hillat pakin pohjaa vasten niin että ne murskaantuvat.
Sekoita.

Tarjoillaan:
Sellaisenaan.

Pane tavarat reppuun ja nosta se selkään.
Heitä Sisu-pastilli huuleen.
Käänny paluumatkalle suunnittelemaltasi viikon retkeltä.

Näkkileipä siemenistä

Tämä leipä tehdään valmiiksi kotona. Kuivattu leipä säilyy hyvänä pitkään. Retkellä leipä pysyy ehjänä mukana muovirasiassa. Mainio taukoeväs niin kesällä kuin talvella!
Ainekset yhteen pellilliseen

    1 dl pellavan siemeniä
    1 dl auringonkukan siemeniä
    1 dl kurpitsan siemeniä
    1 dl seesamin siemeniä
    2 dl maissitärkkelystä (Maizena)
    2,5 dl vettä
    0,5 dl oliivi-/rypsiöljyä
    sormisuolaa

Valmistus ennakkoon

    Kiehauta vesi, ja sekoita siihen öljy.
    Sekoita Maizena siementen joukkoon.
    Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin.
    Levitä massa leivinpaperin päälle mahdollisimman tasaisesti ohueksi kerrokseksi nuolijalla tai puukaulimella.
    Ripottele sormisuolaa päälle.
    Paista uunissa 150 C yksi tunti.
    Kuivaa leipää yksi vuorokausi pöydällä tai jäähtyvässä uunissa.

Piritta Kantojärvi

tunturikeittio.com

Aivopähkinäpihvit ja pinaattimuhennos

Retkiruokia parhaista raaka-aineista: pähkinöitä, siemeniä, manteleita, kvinoaa, pinaattia ja hieman herkkuja.

 

AIVOPÄHKINÄPIHVIT

Näin kaupassa valmiin hamppupihvi-seoksen. Innostuin kokeilemaan omien pihvien kehittelyä. Näin syntyivät hamppusienipihvit ja aivopähkinäpihvit. Jälkimmäiset voittivat makutestin, ja ensimmäisiä vielä kehittelen lisää. Pihvien nimi tulee siitä, että saksanpähkinöiden nimi tuppaa välillä unohtumaan – ”ne aivojen näköiset”.

Ainekset 2-3:lle

40 g saksanpähkinöitä
50 g hampun siemeniä
50 g mantelijauhoa
8 g kuivattua sipulia
20 g kuivattua taatelia (4 kpl)
kuivattuja valkosipulilastuja (< 1 g)
mustapippuria (2 ml), valkopippuria (1 ml), kuminaa (2 ml jauhettuja siemeniä), persiljaa (4 ml), basilikaa (2ml), oregano (2 ml), meiramia (1ml), rakuunaa (1ml), suolaa (2 ml)
1-2 rkl voita tai rypsiöljyä (15-30 g)

Paino: alle 200 g
Veden tarve: alle 2,5 dl

Valmistus
1. Etukäteen: Jauha pähkinät ja siemenet juuri ennen lähtöä hienoksi murskaksi. Pähkinöissä oleva rasva härskiintyy nopeammin murskana. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita jauheisiin. Mausteet voi laittaa mukaan jo tässä vaiheessa. Pakkaa kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta 1 litran pussiin.
2. Valmistus: Laita pussiin 2 dl puhdasta kylmää vettä. Liota pihviainesta vähintään 4 tuntia. Liian lyhyen liotuksen jälkeen pihvit eivät pysy paistettaessa kasassa.
3. Liotuksen jälkeen tarkista maku ja koostumus. Pihvitaikinan tulee olla kosteaa ja märin käsin muovailtavissa. Lisää tarvittaessa puhdasta kylmää vettä varovasti mukaan. Liian märkä taikina ei pysy paistettaessa kasassa.
4. Sekoita öljy taikinaan tai laita se paistinpannulle. Pihvit ovat paistettavissa myös kuivalla pannulla, helpoiten leivinpaperin päällä. Pyörittele noin 10 palloa ja taputtele ne kuumalle pannulle pihveiksi. Pienet pihvit (noin 1 cm paksut) on helpompi paistaa kuin suuret.
5. Paista ruskeiksi molemmin puolin.
6. Tarjoa pinaattimuhennoksen kanssa.



PINAATTIMUHENNOS

Olin ajatellut tehdä tämän perunamuusiaineksista, mutta sitten tuumasin, että sen kerran kun vaivautuu kattilan sotkemaan, kannattaa käyttää mahdollisimman ravintorikkaita aineksia. Kvinoa on paljon parempi kuin peruna.

Ainekset 3-4:lle:

- 20 g kuivattua pakastepinaattia (vastaa kahta pussia)
- 2 tl kuivattua nokkosta (< 1 g)
- 70 g kvinoahiutaleita (ei tarvitse huuhtoa kuten kokonaisia jyviä)
- 15 g rusinoita, kuivattuja taateleita tai viikunoita pieninä paloina (voi laittaa enemmänkin)
- kuivattuja valkosipulilastuja (< 1 g)
- mustapippuria (2 ml) ja suolaa (2-3ml)
- 2 tl hamppuöljyä (10 g)
- 2 tl oliiviöljyä (10 g)
- 10 g kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä
- 1 tl valkoviinietikkaa, jos on (5 g)
- 50 g raastettua pitkään kypsytettyä vuohenjuustoa, jos on

Paino: alle 200 g
Veden tarve: liotuksen jälkeen 5-6 dl

Valmistus
1. Pakkaa yhteen kaikki muut kuivat aineet paitsi siemenet.
2. Pinaatti ei kaipaa pitkää liotusaikaa. Voit liottaa kuivatut ainekset kattilassa juuri ennen valmistusta. Voit sillä aikaa paahtaa siemenet, jos et ole tehnyt sitä jo etukäteen.
3. Lisää vettä sen verran, että tulee kostea muhennos eikä keitto. Keitä kvinoa kypsäksi (n. 10 min). Lisää öljy sekä juustoraaste ja etikka, jos niitä on käytettävissä.
4. Laita pinaattimuhennos lautasille ja koristele paahdetuilla siemenillä. Tarjoa paistetun kalan tai Aivopähkinäpihvien kanssa.

 

Piritta Kantojärvi

http://tunturikeittio.com/