Mysliä retkinälkään

Mysli on täyttävä retkeilijän perusaamiainen. Näin valmistat oman herkullisen myslisi.

Ainekset

1 kg               kaurahiutaleita
700 g             ohrahiutaleita
700 g             ruishiutaleita
500 g             maapähkinöitä
400 g             kookoshiutaleita
400 g             auringonkukan siemeniä
700 g             voita
700 g             fariinisokeria

Seuraavat aineet laitetaan vasta paahdettuun mysliin. Paahdossa nämä tulisivat kivikoviksi !!

rusinoita
kuivattuja hedelmiä

 

 

Valmistus

Kaada hiutaleet isoon astiaan ( vati, ämpäri, 10 l kattila ). Lisää kookoshiutaleet ja auringonkukan siemenet. Sekoita !

 

 

Pienennä maapähkinät. Niitä ei tarvitse kuoria. En ole huomannut, että maku muuttuisi kuorien takia. Olen käyttänyt pienentämiseen pientä kulhoa ja pottunuijaa. Tällöin kulhon reunaan kevyesti puhaltamalla saa kuoret helposti poistettua astiasta. Toinen tapa on vain veitsellä rouhia pähkinät halutun kokoiseksi rouheeksi.

 

Sekoita pähkinärouhe kuiva-aineiden joukkoon !

Sulata voi ja lisää sinne sokeri.Kaada mössö kuiva-aineiden sekaan.Sekoita, mutta varo alussa kuumaa rasvaa. Sekoittaminen käy parhaiten ensin esimerkiksi puukauhalla ja kun rasvasokeri on jäähtynyt, niin työntämällä kourat aineisiin. Tarkoitus on sekoittaa rasvasokeri mahdollisimman tasaisesti kuiva-aineisiin. Jos rasvasokeri jää paakuiksi, niin paahtovaiheessa se kovettuu. Tietysti tällaiset pienet sokerisattumat voivat olla tarkoituksellisiakin.

 

Kun voisokeri on saatu sekoitettua, paahdetaan mysli noin 200 asteisessa uunissa. Mysli levitetään leivinpaperilla päällystetylle pellille ohueksi kerrokseksi.

 

Paahtamisaika riippuu uunin tehosta ja siitä, onko uuni kiertoilmauuni vai ei. Jos jotain summittaista aikaa heitetään, niin 10 minuuttia voi olla hyvä lähtökohta. Paahtamista kannattaa tarkkailla, ettei tule liian tummapaahtoista. Ja onpa joskus liekitkin lyöneet uunista kun uunin luukku on avattu. Itse laitan useampia pellillisiä kerralla uuniin.

 

Ylimmällä pellillä olevaa mysliä sekoitetaan, jotta paahtuminen olisi tasaista.

 

Kun ylin pellillinen on tarpeeksi paahtunut, se otetaan pois ja muut pellit rullataan ylöspäin. Uudelleen täytetty pelti laitetaan takaisin uuniin alimmaksi. Tässä satsissa ensimmäisen erän ylin pelti taisi olla n. 10 minuuttia, sen jälkeen jokainen pelti vuorollaan 3-4 minuuttia ylimpänä.
Lisätään rusinat ja mahdolliset kuivatut hedelmät valmiiseen paahdettuun ja jäähtyneeseen mysliin. Kaupassa myytävät kuivatut hedelmät ovat kovin makeita eli niitä kannattaa lisätä varovaisesti. Paras marja, mitä olen tähän mennessä löytänyt, oli kotimainen kuivattu karpalo. Sen raikkaus sopi mielestäni hyvin makeaan mysliin. Valitettavasti en ole niitä sen ainoan kerran jälkeen löytänyt.

 

Tämä on perusohje. Jos mysli tuntuu liian makealta, vähennä sokeria. Mukaan voi lisätä muitakin siemeniä oman maun mukaan ( kurpitsan, seesamin yms. ). Samoin maapähkinät voi tietysti korvata osittain tai kokonaan manteleilla, cashew-pähkinöillä tai muulla. Myös erilaisia jauheita kuten ruusunmarja tai mustikka voi käyttää. Itse kuivattu mansikka sopii mysliin tosi hyvin.

PeteBee