Lehdet 2010

Fjällräven Akka Dome 3 - talviretkeilijällekin tilaa ja tukevuuttaPerinteikäs ja luotettava, mutta melko suppea Fjällräven-telttamallisto sai tervetullutta täydennystä tänä keväänä, kun merkki esitteli kaksi uutta majoitetta; sivusta avautuvan tunneli-Sälkan ja kauan odotetun kupolimallin legendaarisesta Akka-tunnelista, Akka Domen, josta valmistetaan sekä kahden että kolmen hengen versiota.Akka Dome on kolmekaarinen, täysin itsestäänseisova teltta. Kolmas kaari pingottaa teltan molemmin puolin sijaitsevat apsidit niin, ettei kiiloja tarvita muuhun kuin majoitteen maahan ankkurointiin. Vankat 9-milliset kaaret ja useat kiinnityspisteet takaavat kestävyyden kehnoissakin oloissa. Tiukaksi kiristyvä, molemmin puolin silikonisoitu ripstop-polyesterinen ulkoteltta ei juurikaan lepata navakassakaan tunturituulessa. Sisäteltta kiinnittyy ulkotelttaan niin pitkillä pikakiinnikkeillä, että tuuli tai lumi eivät pääse painamaan kankaita vastakkain, joten teltta säilyttää hyvin asuttavuutensa, eikä sisäteltta myöskään kostu.Kolmen hengen mallissa sisäteltan pohjamitat ovat 180 x 225 cm, eli tilaa todellakin riittää kolmelle retkeilijälle. Kahdelle majoite on ruhtinaallisen väljä, mitä arvostaa etenkin talvioloissa.  Esitaivutettujen kaarien ansiosta melko pystysuoraan nousevat seinät ja 110 sentin korkeus tuovat lisää tilantuntua, eikä pitkänkään retkeilijän tarvitse kyyristellä. Teltassa on kaksi ovea ja kaksi apsidia, joten tavaroiden sijoittelu ja kulkeminen on helpompaa kuin yksiovisessa tunneli-Akassa.Akka Domen pystyttäminen on helppoa. Kaaritunnelit sijaisevat ulkoteltan sisäpinnassa ja niiden pää on merkitty heijastimella, aivan kuten tunneli-Akassakin. Kaaret liukuvat tunneleihin esteettä, ainoastaan ylhäällä risteyskohdassa saattaa telttakangas jonkun verran kerääntyä ruttuun toista ja kolmatta kaarta pujottaessa. Kaaren pää loksahtaa helposti säädettävällä hihnalla varustettuun "Foxfootiin" eli muoviseen holkkiin. Hihnat kiristetään vasta kun kaikki kaaret ovat paikoillaan.Pystyttämisen jälkeen telttaa on helppo siirrellä paikasta toiseen täydellisen alustan ja maiseman löytämiseksi. Tämän jälkeen majoite kiilataan maaperään kevyillä, mutta tukevilla alumiinisilla Y-kiiloilla, ja kiinnitysnarut pingotetaan puihin tai maahan. Koska jokaisessa kaaressa on myrskynaru, on teltta erityisen hyvin kovaakin tuulta kestävä, kun se vain on kunnolla kiinnitetty. Akka- ja Skule-malleissa käytetyt alumiiniset narunkiristimet ovat vaihtuneet Hilleberg-tyylisiin muovisiin lukkoihin. Narujen kiristäminen on todella helppoa, eikä lukko liu'u itsestään.


Akka Dome on erittäin hyvin tuulettuva teltta. Tämän mahdollistavat sekä katosta että helmoista löytyvät, ulkopuolelta auki tuettavat tuuletusluukut. Ne on varustettu vetoketjuilla, ja ne ovat myös teltan sisäpuolelta suljettavissa. Testikäytössä talviretkellä telttaa ei lämmitetty ja siinä nukkui kaksi ihmistä ja kolme koiraa. Aamulla ei sisäteltassa ollut pisaraakaan kosteutta, vaikka ulkoteltan sisäpintaan sitä olikin tiivistynyt.Tuttuun Fjällrävenin tyyliin sisäteltassa on hyvät taskut pikkutavaroiden säilytystä varten. Lisäksi katosta löytyy verkkokankaasta valmistettu "kattohylly", jossa on kätevä kuivatella esimerkiksi sukkia ja lapasia.

Teltan pakkauspussi on v-mallinen ja väljä, joten huoletonkin purkaja saa majoitteen helposti kääräistyä pussiin. Sisäteltan irrottaminen käy tarvittaessa nopeasti ja vaivattomasti, mutta testiretken aikana ei irrottamiseen ollut tarvetta, koska sekä ulko- että sisäteltta olivat pakkaamisvaiheessa kuivat.

Testikappaleen kokonaispaino oli 4.2 kg (korjattu tarkemmalla vaa'alla punnittu paino, toim. huom.). Tämä sisälsi ulko- ja sisäteltan ja kaarten lisäksi 16 kpl kiiloja, kaksi ylimääräistä kaarenpätkää, korjausholkin, paikkapaloja, saumatiivistettä ja siveltimen sekä pakkauspussit.Akka Domea valmistetaan samoissa väreissä kuin muitakin Fjällrävenin neljän vuodenajan telttoja, eli kirkkaan sinisenä (UN Blue) ja tummanvihreänä (forest green). Testattu vihreä majoite oli tummasta ulkoteltastaan huolimatta hyvin valoisa, vaalean sisäteltan ansiosta.Vaikka Akka Dome 3 ei kuulukaan kevytretkeilijän suosikkilistalle kohtalaisen ison painonsa vuoksi, on se kuitenkin erittäin hyvä valinta kulkijalle, joka arvostaa luotettavaa, myrskynkestävää ja tilavaa telttaa. Asumistiloihinsa nähden kohtuullisen pakkauskokonsa ansiosta se sopii erityisesti melojille, joille täysi itsestäänseisovuus antaa vapautta pystyttämisen suhteen kallioluodoilla ja muissa haastavissa paikoissa, joissa tunneliteltan ankkuroiminen ei aina onnistu helposti. Myös talviretkeilijän majoittumiseen säänkestävä, kaksiovinen ja hyvin tuulettuva asumus tuo erityistä mukavuutta.

Lisätietoa valmistajan sivuilta:
http://www.fjallraven.fi/fi/Tuotteet/Teltat/Akka-Dome-3

Katso myös pystytysvideo.

Huom! Kuvissa esiintyvä teltta on maahantuojan esittelymalli, jonka oviratkaisu poikkeaa tuotantokappaleista hiukan.

Fjällrävenin toisesta tämän vuoden uutuusmallista, Sälkasta, on luvassa arvio kesä- tai syys-Outassa.

Minna Lumirae

Toim. huom. 29.5.2010: Korjattu teltan oikea paino.

Toim. huom. 23.7.2010: Korjattu painovirhe ulkoteltan materiaalissa.