Luonto-Outa

Lintukirput

Saitko vaelluksella ihollesi punaisen pitkään kutisevan helminauhan?

Todennäköisesti kyseessä ovat lintukirpun puremat, jotka aiheuttavat pieniä, useimmiten jonossa olevia kutisevia näppylöitä. Lintukirput (Ceratophyllidae) ovat noin 2–3 mm:n pituisia, ja ne saattavat purra ihmistäkin. Puremia on useimmiten myös vaatteiden peittämillä alueilla, koska kirput liikkuvat ketterästi myös vaatetuksen alla ja makuupussin sisällä. Kutina on yleensä kova, eikä raapimalla helpotu. Lintukirppu ei tartu ihmisestä toiseen, se vain käväisee huomaamatta iholla ja poistuu pian.

Tyypillisesti vain osa ihmisistä on herkistynyt puremille. Voi myös olla, etteivät kirput edes pure yhtä helposti kaikkia. Oireet syntyvät vain niille ihmisille, jotka ovat kyseiselle kirpulle allergisia. Kun ötökälle on herkistynyt, oireita syntyy todennäköisesti myös seuraavana vuonna.

Lintukirput purevat erityisesti keväällä ja syyskuussa. Puremat ovat yleensä alaraajoilla ja käsissä, joskus myös vartalolla. Suojautua voi riittävällä vaatetuksella, erityisesti lahkeiden ja hihojen suut on hyvä sulkea tiiviisti.

Hoitona käytetään antihistamiineja ja kortisonivoiteita, mutta vaiva paranee hoitamattakin, jos jaksaa kutinaltaan odotella. Paukamat häviävät 2–3 viikossa. Likaisilla kynsillä raavitut puremat tulehtuvat helposti ja paranevat hitaammin.

Maria Haakana