Eväitä

Villivihannekset retkillä

Alkukesän luonto on täynnä herkullisia villivihanneksia. Kerää, nauti ja tyydytä salaatinhimosi jo retkellä. Opettelu vaatii vain vähän viitseliäisyyttä. Villivihannesten keruu on kevytretkeilyä parhaimmillaan ja taatusti lähiruokaa.

Apilat – nuoret kukat ja lehdet sopivat salaattiin

Koivu – nuoret lehdet sopivat salaattiin.

Mustikan lehdet ovat parhaimmillaan kesäkuussa, maultaan ketunleipämäisiä, hiukan suolaisen kirpeitä. Hyviä salaatissa.

Maitohorsma – kerää alle 10 senttiä pitkiä versoja, höyrytä/keitä pari minuuttia (laita kiehuvaan veteen), syö kuin parsaa eli voin, suolan ja sitruunan kanssa.

Nokkonen kerää nuorena, keitä viitisen minuuttia, erinomaista muhennoksissa.

Niittysuolaheinä sopii nuorena salaatteihin ja keittoihin. Sisältää oksaalihappoa, nauti kohtuullisesti tai maitotuotteiden kera.

Osmankäämi – älä sekoita myrkylliseen kurjenmiekkaan. Aikaisin keväällä osmankäämin 15-30 senttiä pitkät versot ovat kokonaan syötäviä raakana tai keitettynä. Kasvin juurakossa on valkoisia noin 10 senttiä pitkiä juurisilmuja, jotka maistuvat kurkulta. Suuremmaksi kasvanut kasvi on kuorittava. Verson valkeaa sisäosaa voidaan esimerkiksi paahtaa tulella.

Piharatamon hentoja lehtiä kerätään kesäkuussa, hyvä salaatissa.

Poimulehti, poimi versona, syö salaatissa ja muhennoksissa.

Siankärsämö, kerää versona, voimakkaan makuinen, pieninä määrinä salaatteihin ja muuten mausteeksi.

Voikukka, syö vaaleanvihreitä nuoria lehtiä ennen kukintaa, herkullinen. Sopii salaatteihin, muhennoksiin, munakkaisiin.

Vuohenputki – älä sekoita myrkkykeisoon. Syö heleänvihreänä, vielä suppuisena. Sopii muhennoksiin, salaatteihiin, kaikkeen ruokaan, hyvää vuohenjuuston kanssa.

Väinönputki on rauhoitettu Oulun läänin eteläpuolella. Väinönputken juuria voi käyttää mausteena, lehtiä ja nuoria kukintoja vihanneksina, mehevästä ja makeasta varresta voi tehdä hilloa tai makeisia.

Kerää kohtuudella ja niin, että löydät samoja kasveja samalta paikalta seuraavankin kerran. Mikäli kuivaat tai pakastat villivihanneksia, kerää ne ennen puoltapäivää alkukesästä sen jälkeen kun kaste on haihtunut.

Luontoportti on hyvä apuväline oppia tunnistamaan kasveja

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kasvit/

Maria Haakana