Tee itse energiaa - perusopas energiapatukoiden tekemiseen
- Tietoja
- Kategoria: Eväitä
- Julkaistu: 30.07.2009 09:07
- Kirjoittanut Maria
Oli hämmentävää huomata EricTornbladin Retkilykeittokirjaa (Friluftskokboken) lukiessa, että ruotsalainen mies on ensinnäkin tehnyt parhaan retkeilykeittokirjan mitä tiedän ja toiseksi hän on osannut jäsentää omatekoisten energiapatukoiden tekemisen erittäin hyvin.
Kun parhaat energiapatukat maksavat 3,5 euroa kappale, syntyy myös sitä kautta motivaatio tehdä omia ilman E -aineita.
Tässä ote kirjasta, (käännös kirjoittajan):
"Energiapatukat
Energiapatukan Perusmassa muodostuu hiutaleista tai jonkun muun tyyppisestä viljasta, johon on sekoitettu jotain Makeutusainetta. Sen lisäksi tarvitaan jonkinlaista Sidosainetta. Tähän lisätään joitakin Lisukkeita, kuten pähkinöitä tai rusinoita ja erilaisia Makuja/mausteita. Kokeile oheisia luetteloita perusresepteihin.
Perusmassa
Kaurahiutaleita
Ruishiutaleita
Mysliä
Maissihiutaleita
Täysjyvävehnähiutaleita (Branflakes)
Sokerisia aamiaismuroja
Riisimuroja
Vehnänalkioita
Kookoshiutaleita
Vehnäjauhoja
Grahamjauhoja
Lisukkeet
Mantelit
Hasselpähkinät
Auringonkukansiemenet
Pinjansiemenet
Maapähkinät
Saksanpähkinät
Pellavansiemenet
Rusinat
Viikunat
Aprikoosit
Muut kuivatut hedelmät
Soijajauho
Sidosaineet
Sulatettu suklaa
Keitetty kerma ja sokeri
Keitetty kerma, sokeri ja siirappi
Lämmitetty voi ja siirappi
Hienonnetut kuivatut hedelmät
Jogurtti maidolla ja sokerilla (uunissa)
Hunaja
Maapähkinävoi
Makeutusaineet
Sokeri
Raakasokeri
Fariinisokeri
Siirappi
Hunaja
Glukoosi eli rypälesokeri
Sulatettu suklaa
Kuivatut hedelmät
Vaniljasokeri
(oma lisäys listaan: intiaanisokeri, joka on puhdasta täysruokosokeria, by TJ)
Makuja / mausteita
Suklaa
Kaneli
Inkivääri
Sitruuna
Appelsiini
Kaakao
Kahvi
Vanilja
Kookoshiutaleet
Kuivatut hedelmät
Perusresepti 1
5-6 dl Perusmassaa
0,5 dl sokeria
1 dl siirappia
1 dl kermaa
Makuja/ mausteita
1 dl Lisukkeita
Keitä sokeri, kerma ja siirappi, noin 30 minuuttia. Seos tummuu prosessin aikana. Lisää seokseen Makuja/mausteita ja Lisukkeita, sekoita hyvin. Levitä seos leivinpaperille noin 2 cm paksuksi kakuksi. Anna jähmettyä ja leikkaa se patukoiksi. Pakkaa voipaperiin tai muovikelmuun ja laita pakastimeen odottamaan retkeä.
Vinkki:
Jotta patukat eivät olisi niin tahmeita, voit kieritellä ne perunajauhoissa leikkaamisen jälkeen. Vaihtoehtoisesti voit heti muotoilla patukoita ja upottaa ne perunajauhoihin.
(Toimittajan huom. olen kieritellyt patukoita pienissä kaurahiutaleissa ja se toimii myös)
Perusresepti 2
1 dl sokeria
100 voita
3 rkl siirappia
5 dl hiutaleita tai jotain muuta Perusmassa -listasta
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl Lisukkeita (ks. oikealla)
Makuja/ mausteita
Sulata sokeri, voi ja siirappi.
Lisää seokseen jyviä tai jotain muuta Perusmassa -listasta, vehnäjauhot, jotain Lisukkeista - listasta esimerkiksi pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Lisää vielä jotain Makuja/mausteita -listasta ja sekoita hyvin. Levitä seos vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle noin 2 cm paksuksi kakuksi ja paista noin 175 asteessa 25-30 min.
Esimerkkiohjeita:
Kahvi - ja suklaapatukoita
0,5 dl sokeria
1 dl siirappia
1 dl kermaa
6 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vahvaa kahvia
1 dl pilkottua tummaa suklaata
Keitä sokeria, kermaa ja siirappia noin 30 minuuttia. Seos tummuu prosessin aikana. Lisää seokseen kaurahiutaleet, kahvi, suklaata ja sekoita huolellisesti. Levitä seos leivinpaperille noin 2 cm paksuksi kakuksi. Anna jähmettyä ja leikkaa se patukoiksi. Pakkaa voipaperiin tai muovikelmuun ja laita pakastimeen odotamaan retkeä.
Pähkinäpatukat
1 dl sokeria
100 g voita
3 rkl siirappia
5 dl jyviä tai hiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl hasselpähkinärouhetta
0,5 dl maapähkinärouhetta
Sulata sokeri, voi ja siirappi. Sekoita jyvät/hiutaleet, pähkinät ja jauhot toisessa kulhossa. Kaada ne taikinaan ja sekoitetahuolellisesti. Levitä seos vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle noin 2 cm paksuksi kakuksi ja paista noin 175 asteessa 25-30 min. "
Kirjaa saa valitettavasti toistaiseksi vain ruotsiksi.
Vain mielikuvitus on rajana mitä kaikkea hyvää energiaa esimerkiksi lisukkeisiin voi lisätä. Hyvä energian ja proteiinin lähde on esim hampunsiemenet, sesaminsiemenet, monet muut pähkinät.