Ahman kintereillä


Antti Leinonen on kuvannut ahmoja Kuhmossa yli 20 vuoden ajan. Monien kokeilujen jälkeen hän on oppinut tavan, jolla pääsee hyvin ottamaan kuvia tuosta salaperäisestä, harvinaisesta suurpedosta. Leinonen seurasi samojen eläinten puuhia useita vuosia, tutustui niihin ja antoi niille nimiä. Vähitellen ahmat oppivat luottamaan häneen ja tulivat muutaman metrin päähän. Tässä vaiheessa onnistuneitten otosten saaminen on ollut helppoa. Vuoden 2012 luontokirjaksi valitussa teoksessa on kooste näistä kuvista.

Kirjan tekstiosassa Leinonen kertoo pääasiassa kuvaamisesta, missä kuvasi, minne siirsi haaskoja tai syöttejä ja kuvauskojuja ja mikä ahma kävi missäkin ja milloin. Kirjan otsikko Ahman kintereillä kertoo oleellisen sisällöstä: ollaan ”kintereillä”, perässä, lähellä. Kirjan lopussa on lyhyet luvut petokuvauksen tekniikasta ja ahman elintavoista ja biologiasta.

Kuvat ovat loistavia: eläimiä eri tilanteissa ja erilaisissa puuhissa kaikkina vuodenaikoina. Hauskimpia ja parhaita ovat kuvat leikkivistä, kirmailevista ja painivista ahmoista peilikirkkaalla syysjäällä.

Teksti ja päiväkirjaotteet toistuvat hyvin samanlaisina, mikä tekee lukemisesta yksitoikkoisen. Lukija saa hyvän käsityksen siitä, miten työlästä ja aikaavievää ahman kuvaaminen on. Mutta onko se luontokirjan pääasia? Jäin kaipaamaan enemmän kokemuksia, ajatuksia ja elämyksiä – ehkä tekijän ratkaisu on kuitenkin tarkoituksellista; kuvat puhukoot. Leinonen pohtii myös toimintansa vaikutuksesta eläimiin, ahmat kesyyntyivät ja oppivat luottamaan ihmiseen: olikohan hän tehnyt ahmoille karhunpalveluksen, oppivatko ne liikaa luottamaan kehen tahansa ihmiseen.

Kuusamon Matkailukeskus Karhuntassun Hannu Hautalan Luontokuvakeskuksessa on helmikuuhun 2014 asti Antti Leinosen valokuvanäyttely, jossa on osittain samoja kuvia kuin Ahman kintereillä -kirjassakin. Kuusamon kuvat ovat jopa elävämpiä kuin kirjassa, kannattaa käydä katsomassa.Antti Leinonen: Ahman kintereillä. Maahenki Oy 2012. 176 s.
ISBN 978-952-5870-28-2Matti Koponen