OAC Kar 147 – suomalaiset sukset lähiretkiin ja ahkionvetoon

Syvässä lumessa pohjia myöten kahlaaminen parimetristen suksien kanssa sai minut kymmenisen vuotta sitten ostamaan kolmimetriset mettäsukset. Tuulenpieksämillä kivikovilla tunturiaavoilla mettäsuksien ja huopakumpparien hutera liitto sai minut haaveilemaan teräskanteista ja lyhyemmistä helpommin hallittavista suksista. Kun vuosi sitten löysin suomalaiset lyhyet teräskanttiset sukset ihastuin ajatukseen eräänlaisesta lumikengän ja suksen liitosta, ja hankin Suomessa käsitehdyt OAC Kar 147 X-Traces Pivot siteillä. Pohjasssa on nousukarva keskellä, jalkavuutta hiihtoon, teräskantit sivuissa ja leveyttä kiitettävästi. X-Traces Pivot on yleisside, johon sopii kenkä kuin kenkä. Sukset ovat lyhyinä ketterät.
Viime talven aikana tein paljon lyhyitä retkiä, oli helppo lähteä lyhyiden suksien kanssa minne vain. Kaatuneiden puiden yli kiipeäminen ja louhikkojen ylittäminen onnistui suksien kanssa vallan näppärästi. Syvässäkin höttölumessa pääsi etenemään aika vaivattomasti. Vain Karhunkierroksen loppupäässä oli sellaisia mäkiä, että en päässyt mäkeä ylös suorilta nousukarvan avulla, mutta sivunousu ei ole puisessakaan maastossa mitenkään hankalaa, kun KARit ovat vain 147 senttiä lyhyet.
Jyrkkiäkin mäkiä olen tullut alas ihan tyylikkäästi laskemalla. Lumikengissä tympii aina se, että ei pääse laskemaan, näillä KAReilla kyllä pääsee. Mettäsuksissa olen kaivannut teräskanttia varsinkin kovilla keväthangilla tunturissa. Näillä pitää osata joko laskea telemarkkia tai jarruttaa kepillä. Tai silmukoida ahkion kanssa vauhtia hitaammaksi.
Toukokuussa pääsin tunturiin hiihtämään. 30 kiloinen ahkio nousi helposti tunturiin, nousukarvat toimivat. Hankalalla suojasäällä nuoskalumi pakkautui hetkittäin nousukarvoihin kiinni, mutta ne sai helposti irti vetämällä pohja puhtaaksi toisen suksen kärkeen. Kokemuksen mukaan nousukarvat kuivuvat pakkassäässä nopeasti, pohjat vaativat nuoskalumessa luistovoidetta.

Suksien kanssa kokeilin useita eri kenkiä, kumppareita, vaelluskenkiä, tennareita. Parhaana yhdistelmänä pidin matalia kevyitä vaelluskenkiä, joissa kärki taipuu ja niiden kanssa villaisia säärystimiä. Umpihankileikeissä säärystin on pakollinen, muuten on kengissä lunta. Ennen KAReja hiihtelin Keski-Suomessa jäällä ja umpihankea lähes kolmimetrisillä mettäsuksilla ja siellä sen hetken kokemus oli, että KARit ja pitkät mettäsukset upottivat niissä olosuhteissa saman verrran. Kokemukset rohkaisevat lähtemään tänä vuonna KAReilla pidemmälle hiihtovaellukselle. – Varoituksena, ketterät KARit saattavat aiheuttaa lapsen- ja seikkailumieltä.

Lisätietoja suksista

Maria Haakana