Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Suomen lasten retkeilyopas

Iiris Kalliolan ja Lasse J. Laineen 2010 julkaistu Suomen lasten luontokirja sai paljon kehuja ja palkittiin monilla palkinnoilla. Uunituore Suomen lasten retkeilyopas on heidän toinen yhteinen teoksensa.

Lasten retkeilyoppaassa on perustiedot retkeilemisestä: suunnistamisesta, telttailusta, varusteista, eväistä, ensiavusta. Aivan alussa selvitetään jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Kirja on rytmitetty vuodenkierron mukaan. Jaksoissa tarkastellaan ajankohdalle tyypillisiä retkeilymahdollisuuksia, luonnoilmiöitä, eläimiä ja kasveja, annetaan lukuisia vinkkejä ja tietoa eri puolilla Suomea sijaitsevista kansallispuistoista sekä taajamien kupeessa olevista retkikohteista. Kirja on mukavan pienikokoinen reppuun tai rinkkaan mukaan otettavaksi.

Pikkuiselle kirja on viihdyttävä katselukirja, ja lukeva lapsi saa varmasti tolkun tekstistä. Teksti on leppoisaa ja mukavasti palasteltu, laatikoista ja pyörylöistä saa helposti poimittua asioita. Teksti ei aiheuta tietoähkyä. Kuvitus on kaunis. Kirja on laadukas, monipuolinen tietopaketti, kaikenikäisten kirja – niin kuin opaskirja parhaimmillaan on.

Kirja  houkuttelee lapsen kanssa retkelle. Meidän aikuisten suoranainen velvollisuus ja ilo on viedä lapsemme ja lapsenlapsemme luontoon. Lapselle retki kotipihalle tai lähimetsään on seikkailu. Miksi emme tarjoaisi hänelle mahdollisuutta siihen, mahdollisuutta yöpyä teltassa, paistaa makkaraa nuotiolla, kävellä metsässä, olla vesillä, mahdollisuutta kokea luonnonäänet ja hiljaisuus. Lapsi osaa ihmetellä, ihastella ja olla utelias. Samalla kun opastamme lasta tuntemaan luontoa, voisimme oppia häneltä paljon; juuri tuon ihmettelemisen ja hetkessä elämisen taidon. Olen vakuuttunut, että lapsi joka on liikkunut paljon luonnossa, oppii rakastamaan ja kunnioittamaan luontoa. Hänestä kasvaa luonnonsäilyttäjä.

Lapsenlapsi tarkkailee keskittyneesti lintulaudalla ruokailevia lintuja. ”Minä lakastan lintuja”, hän toteaa hellästi. Hän tunnistaa jo monta lintua. Unikaverina hänellä on mustaksi ruikuksi rakastettu pupu ja parvi kaloja: ahven, hauki, taimen ja kirjolohi. Hän on aina valmis luontoelämyksiin. Ja mikäli geeniperimällä on mitään vaikutusta, hänestä kehittyy kalamies.

Sijoitan tulevaisuuteen ja ostan pikkumiehelle tämän kirjan.


Iiris Kalliola & Lasse J. Laine: Suomen lasten retkeilyopas, Otava 2014, 175 s.
ISBN 978-951-1-27425-4

Liisa Koponen