Valloittavat lajit

                       
Valloittavat lajit on kaksitahoinen otsikko: ovatko kirjassa tarkoitetut lajit alaa valloittavia eli ekspansiivisia vai viehättäviä, mieltä valloittavia? Tavallaan molempia, vaikka kirjassa tarkastellaan eliöitä, jotka leviämällä valloittavat uusia alueita. Biologi Seppo Turunen on Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja ja alan asiantuntija. Siksi kirja on tieteellisellä tarkkuudella valloittavasti kirjoitettu.

Kirjassa tarkastellaan tulokaslajeja eli vieraslajeja, joilla tarkoitetaan ihmisen tarkoituksella tai tahattomasti uuteen ympäristöön siirtämiä eliölajeja. Tulokaslaji voi olla myös ilman ihmisen vaikutusta tullut. Osa vieraslajeista on haitallisia, osa hyödyllisiä, jotkin kauniita, ja useimmat ovat harmittomia. Voi olla yllätys, että maailmanlaajuisesti haitallisimpiin lajeihin luetaan taudinaiheuttajien ohella esimerkiksi vuohi, sika, lammas, nauta, hevonen ja kissa. Maailman kymmenien tuhansien tulokaslajin joukossa vain pieni osa on todella haitallisia. Sellaisia tietysti ovat ravinto- ja hyötykasveja tuhoavat ja sairauksia aiheuttavat hyönteiset, bakteerit ja eläimet. Kirjoittajan mukaan ei etukäteen voi tietää, mikä eliö tulee olemaan haitallinen, sitäpaitsi sama eliö voi eri puolilla maailmaa olla haitallinen tai hyödyllinen. Suomessa erityisen haitallisiksi luettavia vieraslajeja on kuusi: minkki, espanjansiruetana, persianjättiputki, kaukasianjättiputki, armenianjättiputki ja kurtturuusu.

Mikä sitten on kaikkein haitallisin vieraslaji? Tietenkin se on ihminen! Ihminen levittäytyy kaikkialle, hyödyntää ja hävittää luontoa tehokkaasti.

Turunen elävöittää kirjan tekstiä omilla kokemuksillaan ja havainnoillaan. Hän kirjoittaa ymmärrettävästi ja hyvällä kielellä. Maia Raitasen piirrosvärikuvat ovat erinomaisia.


Seppo Turunen: Valloittavat lajit. Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin.
                          Into 2015, 324 s.
                          ISBN  978–952–264–370–4


Matti Koponen