Kalastavan vaeltajan leiriruokaa: Sadepäivän harrimuhennos

Parhaita ruokia mitä vaeltaja saattaa kuvitella, on tuore kala. Kukapa voisi vastustaa hiillostettua tai loimutettua tuoretta lohikalaa erämaan helmassa. Aina ei kuitenkaan voi tehdä tulia sateen, puuttoman seudun tai muun syyn vuoksi. Siksipä on hyvä osata valmistaa kala myös partiolaistyyliin eli trangian kattilassa.

Vaihtoehtoja on monia: Perinteinen rantakala tai kalakeitto maistuu aina. Tämänkin reseptin muhennos maistuu paremmalta kuin mitä se näyttää.

Ainekset:

- Vaaksan mittaa pitempi (eli täysimittainen) harjus.
- Kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, kanttarelleja, torvisieniniä, tatteja yms.)
- Kuivattua sipulia
- Perunamuusijauhetta
- Suolaa
- Muita mausteita maun mukaan, esim. yrttejä, pippuria jne.
- Voita

 

Fileoi harjus ja leikkaa siitä nahka pois. Vaihtoehtoisesti voit suomustaa kalan, tärkeintä on, että harjuksen kovia suomuja ei pääse keittoliemeen, ainakaan kovin paljon, koska niitä on sieltä vaikea onkia pois. Kotioloissa liemen voisi siivilöidä, mutta harvalla on moisia vempaimia mukana retkellä. Paloittele harjus kattilaan, selkärankoinen ja ruotoineen. Keitä hetki, kunnes liha irtoaa helposti ruodoista.

 

Poista ruodot, nahka yms. ja laita kalapalat takaisin liemeen.


Lisää sipuli ja sienet.

 

Keitä hetki lisää. Kala ei tarvitse kauaa kypsyäkseen, joten hetki riittää. Lisää perunamuusijauhetta, mausteita ja sekoita. Nautinnon kruunaa voisilmä.

 

Samanlainen muhennos valmistuu tietenkin myös vaikka ahvenesta, hauesta tai taimenesta.

Timo Ylhäinen
http://asentopaikka.fi