Mistä niitä eväsaineita oikein saa…

Ensimmäisen vaelluksen eväät olivat kuppikuumaa + pikariisiä, muusia, makaronia. Johan alkoi viikon aikana tympimään. Retkeilykaupoissa oli tarjolla helppoja valmiita aterioita, myös marketeista löytyi erilaisia pasta-aterioita jne. Mutta, kun vatsa ei siedä maitojauhetta, eikä luonto punaista lihaa, niin valikoima näytti kohdallani olevan tasan yksi, ja sekin kallista.

Valmisruokien kohdalla oli jo tullut selväksi, että kaikki maistuu samalta, pussin tekstistä ja väristä huolimatta.

Joten, oli kehiteltävä omat ruoat. Pienten kokeilujen jälkeen huomasin, että lähes kaikkea voi kuivata.

Mutta entä jos ei ihan kaikkea halua/ehdi kuivata ? Ei hätää, kuivattuja aineksia kyllä löytyy. Marketin valikoimissa on kuivattuja keittovihanneksia, sipulia, paahdettua sipulia ja erilaisia valmiita keittoainespusseja joissa on vain kuivatut kasvikset, ei mitään lisäaineita. Oma suosikkini on borskeitto. Nämä löytyy maustehyllyjen kohdalta.

Ja sitten on erilaiset ekokaupat! Todellisia retkeilijän evästaivaita. Tampereella Anttilaa vastapäätä on esim. Runsaudensarvi (ei maksettu mainos). Kannattaa ottaa itselleen muutama tunti aikaa ja perehtyä valikoimaan kunnolla. Itse hankin sieltä ”pupunruoat” eli pähkinät, kuivatut hedelmät ja marjat. Löytyy normituotteina ja luomuna. Erilaisia enegiapötkylöitä valtaisa valikoima. Soijaa monenlaisessa muodossa. Yrttiseoksia, kuivattuna paprikaa ym. kasviksia. Myslejä on valtaisa valikoima. Kaikkea näitä saa siis irtonaisena, juuri itselle sopivia määriä.

Pikkuleipiäkin omasta ekokaupastani saa kilokaupalla. Sitten on vielä nämä luonnolliset karkit, eli suklaalla tai jugurtilla päällystetyt pähkinät ja marjat. Erilaisilla mausteilla olevia suolaisia pähkinöitä. Kasvistahnat leivänpäälle ovat todella hyviä, ne ovat tuubeissa. Näitä tuubeja on myös marketeissa jonkin verran.

Harmi, kun maustetut couscousit hävisivät valikoimista tänä kesänä, mutta ehkäpä niitä vielä jostain löytyy.

Nyt on hyvä sienivuosi, eli hop hop metsään! Kuivatut kanttarellit, torvisienet ja suppilovahverot ovat hyviä reissuruoka-aineita. Ei tarvitse edes uunia tai kuivuria, itselläni kuivuvat pakastin/jääkaappiyhdistelmän päällä hukkalämmössä. Kuivattuna sienet säilyvät vuosia, eli hyvänä vuotena kannattaa kerätä varastoon.

Tavallisesta kaupasta hankin lähinnä vain voin ja aurajuuston jonka kuivaan. Ja tuota kuivattua aurajuustoa laitan ihan kaikkeen ruokaan, samoin paahdettua sipulia. Pussimuussin, pastan ja nuudelit saa myös normikaupasta. Koskaan en ole reissuillani laihtunut tai kärsinyt nälkää, vaan nauttinut jaksamisesta ja hyvästä ruoasta.

Tuire, the Retkiherkkupeppu