Eväitä

Kanttarelleja ja mozzarellaa puolukkakastikkeessa

Tarvitset:
Trangian
Veitsen
Lusikan

Sekä:
Kanttarelleja
1 mozzarella-juusto
1/2 dl puolukoita
4 rkl puolukkalikööriä
1 rkl hunajaa
suolaa
valkopippuria

Keitä puolukoita 1dl:ssä vettä kunnes puolukat hajoavat, noin 6-8 minuuttia (lisää tilkka vettä jos neste haihtuu liikaa) lisää joukkoon hunaja ja keitä vielä 2 minuuttia hiljaisella liekillä koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon likööri ja anna kiehua minuutin verran. Nosta pois tulelta ja jätä odottamaan. Kastike tulee jäädä juoksevaksi.

Pilko sienet isoiksi lohkoiksi ja paista nopeasti voissa, max 1 minuutti. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Leikkaa mozzarella siivuiksi. Kokoa annos kauniisti lautaselle ja nauti lämpimänä.

Petri Hautala
www.tuulenhuminaa.fi

Granolaa retkelle

Tässäpä retkievääksi sopivaa mössöä:

NIGELLAN SUKLAA-PÄHKINÄ-GRANOLA
2,5 litraa

11 dl (450 g) isoja kaurasuurimoita
2,5 dl (125 g) auringonkukansiemeniä
2 dl (100 g) kuorittuja seesaminsiemeniä
5 dl (300 g) maapähkinöitä
½ dl (25 g) kaakaojauhetta
2 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl hienoa merisuolaa
2 dl (175 g) omenasosetta
2 rkl auringonkukkaöljyä
1 dl (125 g) tummaa riisisiirappia tai tavallista tummaa tai vaaleaa siirappia
½ dl juoksevaa hunajaa
2 dl (100 g) vaaleanruskeaa sokeria (esim. vaaleaa muscovadoa)

Sekoita omenasose kaurasuurimoiden ja seesamin- ja auringonkukansiementen joukkoon. Lisää kaakaojauhe ja sekoita kunnolla.

Mausta inkiväärillä ja kanelilla. Kaada joukkoon hunaja ja siirappi sekä maapähkinät, öljy ja sokeri. Lopuksi ripaus suolaa.

Sekoita hyvin. 

Kaada seos uunipellille ja paista 150 asteessa noin 40 minuuttia, eli kunnes granola on tasaisen kullankeltaista.  Kääntele seosta välillä paistamisen aikana. 

Anna jäähtyä ja pilko ilmatiiviiseen purkkiin, jossa granola säilyy runsaan viikon. Käytä myslin tapaan.

 

Tuire Jalaskoski