Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Retkeily koiran kanssa

Koiran kanssa retkeileminen on yhä useamman harrastus, koira ihmisen kumppanina on tavallinen näky myös luonnossa. Koska kaikki eivät ole seppiä syntyessään tässäkään harrastuksessa, niin Minnan Toivolan kirja on oivallinen teos luettavaksi. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 2007. Kirjaa varten on haettu tietoa ja haastateltu monia koiransa kanssa aktiivisesti reissaavilta ihmisiä. Ehkä jotkut koiratkin ovat antaneet palautetta, tiedä sitä.

Sisältö on selkeästi jaettu osioihin, yleistä tietoa Suomen retkeilymaastoista ja retkelle valmistautumista on käsitelty perusteiltaan, näin pieneen julkaisuun mielestäni sopivasti ja asiallisesti. Koiran kannalta valmistautumista, suunnittelua ja mahdollisten varusteiden hankintaa on sitten käyty perusteellisesti läpi, ottaen huomioon eri rotujen ominaisuudet. Yhtä totuuttahan ei tässäkään asiassa ole olemassa. Kirjassa käsitellään myös koiran kanssa matkustamista julkisilla kulkuneuvoilla. Otsikoissa löytyvät aiheet mm.  tassujen huoltamisesta, reppujen kantamisesta, ruokailusta, yöpymisestä ja ensiavusta sekä tärkeänä huomioina jokamiehen oikeudet ja ne säännöt, jotka koskevat erityisesti koiransa kanssa luonnossa liikkuvia.

Mielestäni tämä kirja on taidokkaasti rautalangasta väännetty kirja aloittelijalle, josta varmasti löytyvät taidot ja tiedot siihen, että tohtii koiransa kanssa lähteä liikkeelle ja muodostaa sen jälkeen omat itselle ja koirallensa sopivat tavat toimia.
 
Kirjailija: Minna Toivola
Kustantaja: Art House
Sidosasu: Nidottu
Kieli: suomi Julkaistu: 2007
Sivumäärä: 158
ISBN10: 9518844283

Nuotiolla

Syksyn uutuuskirja avaa mielenkiintoisen oven tulen ja nuotion piiriin. Kirjan tekijät Pekka Laine ja Pertti Rovamo ovat pitkän linjan toimittajia, joten kirja on taitavasti kirjoitettu ja tietoa on käsitelty hyvin laajasti. Kuten tekijät itse luonnehtivat, tämä on visuaalinen tietokirja. Pertti Rovamolta on aiemmin ilmestynyt kirjat puuveneestä, umpihankihiihdosta sekä Savon retkeilyreiteistä. Heidän yhteistyöstä tämän kirjan osalta näkyy kokemus ja rakkaus luonnossa kulkemiseen ja vanhaan eräperinteeseen.

Mielenkiinnolla lueskelin ihmisen ja tulen kesyttämisen historiaa sekä suomalaisen eränkäynnin alkutaivalta. Kirjan kanssa yhdessä päädyin pohdiskelemaan eränkäynnin ja nykyisen retkeilyn suhdetta ja suhdetta tulen käyttöön. Nuotio, tulilla istuskeleminen, tulen tarve ja käyttötarkoitus muuttavat muotoaan. Harvoin tarvitsemme enää tulta selviytymiseen. Emme tarvitse enää rakovalkeita talvella metsässä yöpymiseen, aiemmin se on ollut välttämättömyys. Retkeilyvarusteet ovat muuttuneet noista ajoista, jolloin rakovalkean teko oli jokamiestaito. Erittäin mielenkiintoinen onkin kappale, jossa kerrotaan suomalaisen retkeilyn ja vaeltamisen alkujuurista 1800-luvun puolivälissä, jolloin August Ramsey ystävineen kulki patikoiden eteläisessä ja keskisessä Suomessa.
Tässä kirjassa nuotioilla istutaan, kalastetaan, tehdään nuotioruokaa ja patikoidaan myös pohjoisissa erämaissa. Rakovalkea – yöpuun aika saa oman lukunsa.

Kirjan lukeminen aukaisi hyvin sitä pohdintaa, mikä itsellä oli ajankohtaista. Kuinka jostain syvältä kumpuaa se tulehen tuijottelun tarve ja kuinka tärkeä se meille suomalaisille vieläkin näyttää olevan. Yleiseen keskusteluun tulien tekemisestä, nuotiolla istuskelusta ja tulen käyttötavoista liittyy vahvoja tunteita. Kirja henkii nuotiopiirin taikaa ja tunnelmoi tulen ympärillä. Sisälläni asuva sukupolvien mittainen eränkävijä viihtyy tässä seurassa.

Pekka Laine & Pertti Rovamo
Sidosasu:  Sidottu
Sivumäärä 133
Koko 205 x 240 mm
Kirjastoluokka 79.4
ISBN 9789512088355
Gummerus kustannus, syyskuu 2014

Marita Vokkolainen

Ketunpyyntiopas

Lähettäjä: Maarit Nisu
Vastaanottaja: Edvard Koponen
Kopio: Outa
Aihe: Re: Ketunpyyntioppaan toisen painoksen alkusanat

Rakas iso-iso-setäni Edvard!

Paljon onnea sen johdosta, että kirjoittamasi Ketunpyyntioppaan julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta! Olisipa ollut hienoa nähdä se hetki, kun sait painetun kirjan käteesi Werner Söderström Osakeyhtiöltä. Jälkipolville ei ole säilynyt tietoa siitä kirjoititko muutakin, mutta tuolloinen oppaasi elää yhä. Kirjasi kaikista neljästä painoksesta on talletettu kappaleet Suomen Metsästysmuseon kirjastoon, ja silloin tällöin oppaan voi hankkia josta kusta vanhojen kirjojen liikkeestä.

Minunkin pöydälläni on yksi viimeisen painoksen edustajista vuodelta 1932. Takakanteen sen  alkuperäiseksi hinnaksi on merkitty 15 markkaa, mutta minä jouduin pulittamaan kirjasta 35 euroa. Kirjan rahallisesta arvosta en toki paljon perusta enkä juuri – ollakseni rehellinen – ketunpyyntiohjeistakaan. Kaikkein eniten minua innoittaa se miten autaumuksella olet paneutunut kirjoittamiseen ja miten pyyteettömästi olet halunnut jakaa kaiken sen tiedon, joka sinulla on rakkaasta harrastuksestasi.
En lakkaa ihmettelemästä sitä miten innostuneesti kirjasi otettiin vastaan; saithan sen johdosta yli tuhat kirjettä. Kuka hyvänsä kirjailija olisi kiitollinen noin vuolaasta palautteen virrasta.

Liikutuin kyyneliin, kun luin toisen painoksen alkusanoista miten vielä kuolinvuoteellasikin halusit lukijoitasi palvella. Ketunmetsästystavat ovat muuttuneet paljon viime vuosikymmeninä, eivätkä kaikki esittelemäsi pyyntikeinot ole enää laillisia. Mutta kettu on aina kettu, ja siitä sinä olet osannut niin elävästi kertoa. Kirjasi viimeisiltä riveiltä käy myös ihanasti ilmi miten paljon sinä arvostat luontoa, jossa olet kisannut kettujen kanssa viekkaudesta: ”Etsikäämme huvia luonnosta, silloin pysyy sielumme sekä ruumiimme terveenä, josta ensi kädessä kaikki muukin onnemme riippuu!”

Rakas setä, harmi ettemme koskaan tavanneet. Muistan sinua lämmöllä ja kiitän siitä perinnöstä, jonka annoit! Luonnosta haluan minäkin huvia etsiä ja tarttua sitten kynääni.

Maarit, Aleks Koposen pojantytär


ALKUSANAT TOISEEN PAINOKSEEN

Kun julkaisin tästä kirjasta ensimmäisen painoksen, niin en silloin aavistanut, että se joutuisi niin paljon huomion esineeksi kuin sittemmin joutui. Mutta asiaa nyt katsellessa ei se mikään ihme ole, sillä maamme kirjallisuudessa oli ja on vieläkin suoranainen aukko tällä alalla. Metsästys- ja kalastuslehdessä kyllä on annettu hyviä neuvoja, joista minäkin olen kirjaani jonkun lähtökohdan ottanut. Ketunpyyntiohjeita on pidetty salaisuutena ja niillä on harjoitettu suoranaista keinottelua. Tämä on saattanut tapahtua vain siksi, ettei ole ilmestynyt pätevän kettumiehen kirjoittamaa kirjaa, jossa olisi tuotu nämä ”salat julki”.

Ensimmäisessä painoksessa julkaisin osoitteeni ja lupasin vastata kirjallisiin kysymyksiin. Oli näet siten aikomukseni päästä ajatusten vaihtoon laajojen metsästäjäpiirien kanssa. Sillä vaikka omasinkin pätevän kokemuksen, – olinhan näet saanut jo 158 ketulta turkin – niin ymmärsin kyllä, että joku vanha kokenut kettumies tietäisi kertoa semmoista, jota minä en ollut vielä tiennyt. Tämä toivomukseni toteutui niin ylenmäärin, että siitä on ollut vähän rasitustakin. Sillä jo ensimmäisenä talvena sain vastata noin 1,000 kirjeeseen ja senkin jälkeen on niitä paljon tullut. Vielä nytkin on niitä kasa vuoteeni vieressä pöydällä.

Näin tutustuin suureen määrään vasta-alkavia metsämiehiä, joille oppaani oli ihan välttämätön, mutta myös moneen sataan kokeneeseen kettumieheen kaikilta tahoilta maatamme. Hekin ovat kiitelleet kirjastani löytäneensä paljon uutta ja innostuneet kertomaan omia kokemuksiaan. Näitä heidän kokemuksiaan omieni lisäksi käytän nyt pohjana korjauksia ja lisäyksiä kirjoittaessani.

Vaikka ensimmäinen painos loppui kohta ilmestyttyään, en julkaissut toista painosta, kun huomasin, että kirja tarvitsee lisäyksiä. Niiden kirjoittaminen sai kuitenkin aina toistaiseksi siirtyä. Sitten sairastuin ja ajattelin jättää kaikki sillensä. Mutta monilta tahoilta olen saanut huomautuksia, ettei minun pitäisi tietojani mukanani multaan viedä, vaan jättää ne jälkeeni. En voinut olla rakastamatta metsästysurheilua ja Suomen metsästäjiä. Olen saanut kynän käteeni ja kirjoittanut korjaukset vuoteessa, josta en enää koskaan nouse. Toivon, että joku saattaa ne edelleen Suomen metsästäjien käteen.

Takaharjun parantolassa joulukuulla 1919.
                                                                     Tekijä. [Edvard Koponen]

 

Metsän tarina -luontokirja

Metsän tarina kirja perustuu samannimiseen upeaan luontoelokuvaan. Kirjalla ja elokuvalla on samat tekijät, kirjailija Ville Suhonen on laatinut tekstin, luontokuvaajat Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen ovat ottaneet kirjan kuvat. Metsän tarina on täynnä satuja ja taruja, mutta sen perusta on eletyssä elämässä, lapsuuden tarinoissa. Tarinan pääosissa ovat metsän asukit, puut, tunnelmat ja luonnonilmiöt. Kirjassa metsä on ihmisen kumppani, jota kunnioitetaan.

Kirja on kaunis hienovarainen ylistys metsälle, puille ja metsän asukeille. Kuvat ovat uskomattoman upeita, herkkiä ja tosia ilman kiiltokuvamaisuutta. Taitto on tyylikäs. Tarinat soljuvat tuokioina ja jättävät paljon tilaa lukijan mielelle vaellella. Kirjassa kulkevat rinnan muinaiset uskomukset ja kulkijan ajatukset, luonnonystävän on helppo tunnistaa samoilijan tunnelmia, metsän tenho.

Suosittelen kirjaa kaikenikäisille, sitä voi lukea satukirjana, katsella hienona kuvakirjana - se sopii luonnonystävän ilo- ja voimakirjaksi.

Ville Suhonen, Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen: Metsän tarina
ISBN: 978-952-5870-95-4
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
208 sivua, koko 200x220 mm, sidottu
Maahenki 2013

 

Pressikuvia Metsän tarina kirjasta:

 

 

 

 

 

Lisää artikkeleita...

 1. Siirtykäämme kaarnetaajuudelle
 2. Haluatko aloittaa sieniharrastuksen?
 3. Lapinhullu
 4. Suomen lasten retkeilyopas
 5. Vuoden kaunein kirja
 6. Lapsiperheen retkeilyopas
 7. Ahman kintereillä
 8. Polkupyörällä Jäämerelle ja Islannin ympäri
 9. Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista
 10. Luonnollisia Tuokioita - Raimo Bärman
 11. Retkeilijän opas
 12. Saamelaiset suomalaiset
 13. Jäitä pitkin
 14. Sopulikaupunki
 15. Puut – niiden humina
 16. Kamala luonto – parasta elämässä
 17. Retkeilijän kiviopas
 18. Lapintähti
 19. Retkeilijän autiotuvat
 20. Onnen hippuja - aikalaiskuvaa Lemmenjoen kultamailta
 21. Metsäveri - Aslak Ola Aikion elämää ja tarinoita
 22. Luonnossa Valkeapään kanssa
 23. Kuikka, alkulintu
 24. Vuosi metsässä
 25. Lasten kanssa Haltille
 26. Pieni poika muistelee
 27. Saariselkä Retkeilyopas ja kartta
 28. Tunturi- ja rantakasvit
 29. Cooking in Landscapes - Vegetarian and Fish Recipes for Explorers
 30. Lounais-Suomen retkeilyopas
 31. ”Ikävä erätön ilta.” Retkeilykirjallisuuden tarkastelua
 32. Entistä Enontekiötä
 33. Pylkkäs-Konsta mehtäämässä
 34. Retkeilijän kansallispuistot ja luontoelämykset
 35. Suomalainen aarniometsä
 36. Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen
 37. Suomen lasten luontokirja
 38. Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila
 39. Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämäkerta
 40. Sininen karhu
 41. Balladi kauniista Petronellasta
 42. Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja
 43. Viimeiset vieraat – Elämää autiotaloissa
 44. Pöytään isketty puukko
 45. Pitkin poikin Saariselkää
 46. Lappia kuvin ja sanoin
 47. Inarin Lapin luonto- ja lintukohdeopas
 48. Unelma Saimaasta
 49. Kevät lintusaarella
 50. Lintutornit
 51. Opas erämaihin
 52. Linkolan soutajan päiväkirja
 53. Järveltä ikuisuuteen
 54. Missä pitkospuut päättyvät - retkielämyksiä erämaassa
 55. Älä hukkaa hauku
 56. Talviretken käsikirja
 57. Sopulipoluilla
 58. Tarujen tunturit
 59. Jorma Luhta - Metson kuolema
 60. Kirjoja nousevalle nuorisolle
 61. Veikko Haakanan runoteokset
 62. Jorma Luhta - Tähtiyöt
 63. Eeva Kilpi - Lapikkaita
 64. Jorma Ollikainen - Kelokämppä
 65. Viiimeinen kesä: Arvitin kanssa Tuntsan lohijoella
 66. Vaiettu joki – Pekka Jurvelin
 67. Havukka-ahon ajattelija, Veikko Huovinen
 68. Neljä retkeä läpi Suomen, Erkki Lampen
 69. Vasan kevät, Inkeri West