Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Siirtykäämme kaarnetaajuudelle

Eero Murtomäki on kärkipään luontokuvauksemme nestori. Hän on yhä seitsenkymppisenä uskomattoman tuottoisa, ja pukannut viimeisten vuosien aikana suurenmoisia luontokirjoja pitkän ja kunniakkaan rivin. Jokainen niistä on pitänyt sisällään mestarillisen intensiivisiä kuvauksia luonnostamme.

Itsestään melua pitämättömänä Murtomäki on kuitenkin samalla vajonnut suuren yleisön tietoisuuden ulkopuolelle. Moni ei tunne häntä enää, vaikka hän ehti nauttia jopa valtion suurinta tunnustuspalkintoa, 15 vuoden mittaista taiteilija-apurahaa. Viime vuonna Murtomäelle myönnettiin Suomen Luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinto elämäntyöstään.

Murtomäki on tullut tunnetuksi merikotkista ja niiden suojelutyöstä kertovista teoksistaan, mutta myös mystiseltä kuulostavan luonnon toisen tietoisuuden etsijänä ja tulkitsijana. Hänellä on edelleen vahva ja yksinkertainen side luontoon, samanlainen joka on ollut metsästäjillä ennen tuliaseiden yleistymistä – nöyrän pyytömiehen asenne.

Uusimmassa teoksessaan Kaarne – tietolintu Murtomäki liikkuu tutussa aiheessa. Jo teoksessaan Mahtilintu yli 20 vuoden takaa hän pohti oman mahtilintunsa merkitystä. Hän oli pitkään luullut tiennäyttäjäkseen uljasta ja uhanalaista merikotkaa, kunnes havahtui tajuamaan korppien merkityksen omalle tietoisuudelleen. Hän tunsi palaavansa kaarnetaajuudelle, käyttäen vanhasta esisuomalaisten ja -saamelaisten noitalinnusta sen vanhempaa nimitystä.

Murtomäki kuljettaakin Kaarne-teoksessaan lukijaa vahvoissa tunnelmissa ja tilannekuvauksissa. Hän on siinäkin mielessä toisenlainen luontokuvaaja, että hänen kirjoissaan edetään tekstin kautta – upeat kuvat vain kuvittavat kerrottua.

Murtomäen luonnossa mikään ei tapahdu sattumalta. Kaikella on tarkoituksensa, kaikella on järkensä, ja ihmisen tehtäväksi jää kokea yksittäiset tapahtumat oman tietoisuutensa mukaan joko arkaaisina ennusmerkkeinä tai vain yksinkertaisena luonnon tarkoituksenmukaisuutena, luonnon omana taiteena. Tässä kontekstissa ihminen on vain pelkkä tarkkailija, merkkien tulkitsija ja itseyden etsijä.

Murtomäen teos on upea kunnianosoitus ihmisten ikiaikaiselle yhteydelle luontokappaleisiin. Tässä tapauksessa teos tekee sitäerityisesti kaarneille, joiden viisautta ja tarkkaavaisuutta ovat ihmetelleet myös luonnontutkijat kautta aikojen. Harvapa tietää esimerkiksi sitä, että korpeilla on yli 70 erilaista ja selvästi eri tilanteisiin liittyvää äännähdystä.

Kirjassa liikutaan samalla Inarin Lapin korppipahdoilla ja Murtomäen kunnioittavasti Romentolaksi kutsumassaan Inarijärven rantametsässä, joka tuo hänelle mieleen Gallen-Kallelan Kullervo-maalauksen ikimetsätunnelman.

Murtomäki pohtii mielellään myös toisenlaisen tietoisuuden merkitystä ja sisältöä. Hän ei kuitenkaan mystifioi luontoa liikaa: Minulle ainoa korkeampi voima, jonka vaikutus on kiistaton, oli aurinko, Päivä, mutta siihenkään ei tarvinnut uskoa, koska sen tiesi. En silti kokenut elämäntapaani mitenkään pinnallisena, sillä sitä rikastivat luonnon kunnioitus, vastuuntunto ja kiitollisuus, että sain olla aikani osa kaikkeutta.

Murtomäen soisi kokevan suuren renessanssin. Jokaisen luontoon ystävyyttä ja veljeyttä kokevan kannattaa kaivaa esiin hänen tuotantoaan. Kaarne-teoksen lisäksi vaikkapa teokset Mahtilintu, Mennyt meissä, Muutos meissä sekä Kurkirannikko.

Eero Murtomäki: Kaarne – tietolintu

Lumimuutos Osuuskunta ja PrioRita, Vaasa 2012

http://www.lumi.fi/

Vesa Luhta

Haluatko aloittaa sieniharrastuksen?

Alkajan sieniretki Sieniopas

Kirjanen on suunnattu aloittavalle sieniharrastajalle. Sienien tuntomerkit kuvataan pelkistettyinä ja teksteissä vältetään tieteellisyyttä. Tämän kirjasen tavoitteena onkin rohkaista lukijaa poimimaan ja oppimaan sieniä, joissa erehtymisenvaara on vähäinen. Näin oppaan laatinut Hannu Ylönen kuvailee kirjasta alkusanoissa. Kokemuksesta voin sanoa, että liika tieto voi aiheuttaa hämmennystä. Itse ostin aikanaan sienikirjan jossa oli kaikki mahdolliset sienet. Vaan kuinka kävikään, metsässä olin entistä epävarmempi siitä mitkä ovat niitä oikeita etsimiäni herkkuja. Tuli lajiähky. Lopulta päädyin keräämään vain niitä helpoiten tunnistettavia, taatusti herkullisimpia sieniä joita ei tarvitse ryöpätä.

Takaisin kirjaseen, se on kokonsa puolesta helppo ottaa mukaan sieniretkelle, mahtuu vaikka reiluun reisitaskuun. Sivut eivät myöskään säikähdä pientä kosteutta. Kuvat ovat selkeitä ja kuvailutekstit helposti ymmärrettäviä ja omaksuttavia. Kirjasen lopussa on myös vinkkejä säilöntään ja herkullisia sienireseptejä. Tätä opasta on helppo suositella, erityisesti sinulle joka haluat oppia muutaman hyvän sienen, ihan vaikka yksi kerrallaan. Lisää sieniasiaa löytyy vielä osoittesta www.sieniretki.fi. Sivuilta löytyvät myös tilaustiedot.

Kirjaan tutustui sienihöperö Tuire

Alkajan sieniretki Sieniopas

Hannu Ylönen, 2013

ISBN 978-952-286-684-4, Wire-O, 40 sivua
 

Lapinhullu


Kalevi Leppäsen Lapinhullu on erikoinen teos, ei tulisi monellekaan mieleen kirjoittaa tietokirjaa lapinhulluudesta. Tartuin kirjaan suurin odotuksin; vihdoinkin joku kirjoittaa tieteellistä tekstiä retkeilijän rakastamasta aiheesta.

Leppänen määrittää lapinhulluuden avarasti: intohimoinen lapinretkeilijä ja vaeltaja tai Lappiin muuttanut ja siihen syvästi kiintynyt henkilö. Lapinhulluus on mielentila, johon sisältyy rakastumisen kaltaista syvää kiintymystä. Lappi on pyhä paikka, jossa keskeisintä on luonto.

Kirjassa tarkastellaan lapinhulluuden  taustaa, historiaa ja käsitteen syntyä. Parikymmentä enemmän tai vähemmän lapinhulluksi nimitettävää henkilöä esitellään. Heistä melkein jokainen on tunnettu henkilö, mahtimiehiä, taiteilijoita, Lappiin muuttaneita ja retkeilijöitä. Kirjoittajalle ei ole tärkeää, mitä henkilö itse omasta lapinhulludestaan ajattelee tai on ajatellut. Kiinnostavia ovat luvut esimerkiksi Millie McKaysta, Anton Niemeierista, Armas Launiksesta, Eeva Kilvestä ja ensimmäisenä kirjassaan v. 1941 lapinhullu-sanaa käyttäneestä Lieselotte Kattwinkelista. Hyvin kulunutta, vanhaa toistavaa tekstiä on K. M. Walleniuksesta, Urho Kekkosesta ja Petronellasta. En oikein ymmärrä, millä tavoin Juha Vainio, Unto Mononen ja Mauri Sariola liittyvät aiheeseen – tekeekö lapinhulluksi se, että kirjoittaa Lappiin sijoittuvan kirjan tai tekee muutaman runon tai laulun Lapista, näitähän em. henkilöt työkseen tekivät. Ovathan he silti voineet olla lapinhulluja, lukijalle vain ei oikein avaudu, millä tavoin.

Tavallisia, vähemmän tunnettuja vaeltajia ja retkeilijöitä kirjaan on päässyt vain kaksi: Sirkka Ikonen, hänkin hyvin lyhyesti, ja kirjoittaja itse. Haastateltaviksi sopivia lapinhulluja olisi kyllä löytynyt mielin määrin vaikkapa Internetin kautta. Mehän niitä kaikkein hulluimpia olemme!

Kirjan aihe on kiinnostava, mutta suuret odotukseni eivät lukemisen mukana täyttyneet. Kirja on kyllä monipuolinen ja perusteellinen ja määritelmä on hyvä. Kirjoittajan ote on tietokirjamainen, lähteetkin on mainittu, lähdeaineisto on laaja, teksti on sujuvaa mutta paikoitellen toistellaan asioita. Minua häiritsi se, että retkeilystä kertovia kirjoja nimitetään eräkirjoiksi. Markku Varis on määrittänyt 2003 tutkimuksessaan Ikävä erätön ilta eräkirjan kaunokirjaksi, jonka pääasiallisena sisältönä on metsästys tai kalastus. Tämän mukaisesti Kullervo Kemppistä ei voi sanoa eräkirjailijaksi. Yksittäisenä outona lauseena pidän sivun 220 toteamusta: ”varsin moni jaksaa patikoida vaikka 50 kilometriä päivässä”. Jaksaakohan! Kirjassa on myös virheitä nimissä ja lähteissä. 


Kalevi Leppänen: Lapinhullu. Tarinoita Lappiin rakastuneista.
                        SKS 2014, 309 s.
                        ISBN 978-952-222-490-3

Matti Koponen

Suomen lasten retkeilyopas

Iiris Kalliolan ja Lasse J. Laineen 2010 julkaistu Suomen lasten luontokirja sai paljon kehuja ja palkittiin monilla palkinnoilla. Uunituore Suomen lasten retkeilyopas on heidän toinen yhteinen teoksensa.

Lasten retkeilyoppaassa on perustiedot retkeilemisestä: suunnistamisesta, telttailusta, varusteista, eväistä, ensiavusta. Aivan alussa selvitetään jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Kirja on rytmitetty vuodenkierron mukaan. Jaksoissa tarkastellaan ajankohdalle tyypillisiä retkeilymahdollisuuksia, luonnoilmiöitä, eläimiä ja kasveja, annetaan lukuisia vinkkejä ja tietoa eri puolilla Suomea sijaitsevista kansallispuistoista sekä taajamien kupeessa olevista retkikohteista. Kirja on mukavan pienikokoinen reppuun tai rinkkaan mukaan otettavaksi.

Pikkuiselle kirja on viihdyttävä katselukirja, ja lukeva lapsi saa varmasti tolkun tekstistä. Teksti on leppoisaa ja mukavasti palasteltu, laatikoista ja pyörylöistä saa helposti poimittua asioita. Teksti ei aiheuta tietoähkyä. Kuvitus on kaunis. Kirja on laadukas, monipuolinen tietopaketti, kaikenikäisten kirja – niin kuin opaskirja parhaimmillaan on.

Kirja  houkuttelee lapsen kanssa retkelle. Meidän aikuisten suoranainen velvollisuus ja ilo on viedä lapsemme ja lapsenlapsemme luontoon. Lapselle retki kotipihalle tai lähimetsään on seikkailu. Miksi emme tarjoaisi hänelle mahdollisuutta siihen, mahdollisuutta yöpyä teltassa, paistaa makkaraa nuotiolla, kävellä metsässä, olla vesillä, mahdollisuutta kokea luonnonäänet ja hiljaisuus. Lapsi osaa ihmetellä, ihastella ja olla utelias. Samalla kun opastamme lasta tuntemaan luontoa, voisimme oppia häneltä paljon; juuri tuon ihmettelemisen ja hetkessä elämisen taidon. Olen vakuuttunut, että lapsi joka on liikkunut paljon luonnossa, oppii rakastamaan ja kunnioittamaan luontoa. Hänestä kasvaa luonnonsäilyttäjä.

Lapsenlapsi tarkkailee keskittyneesti lintulaudalla ruokailevia lintuja. ”Minä lakastan lintuja”, hän toteaa hellästi. Hän tunnistaa jo monta lintua. Unikaverina hänellä on mustaksi ruikuksi rakastettu pupu ja parvi kaloja: ahven, hauki, taimen ja kirjolohi. Hän on aina valmis luontoelämyksiin. Ja mikäli geeniperimällä on mitään vaikutusta, hänestä kehittyy kalamies.

Sijoitan tulevaisuuteen ja ostan pikkumiehelle tämän kirjan.


Iiris Kalliola & Lasse J. Laine: Suomen lasten retkeilyopas, Otava 2014, 175 s.
ISBN 978-951-1-27425-4

Liisa Koponen

Lisää artikkeleita...

 1. Vuoden kaunein kirja
 2. Lapsiperheen retkeilyopas
 3. Ahman kintereillä
 4. Polkupyörällä Jäämerelle ja Islannin ympäri
 5. Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista
 6. Luonnollisia Tuokioita - Raimo Bärman
 7. Retkeilijän opas
 8. Saamelaiset suomalaiset
 9. Jäitä pitkin
 10. Sopulikaupunki
 11. Puut – niiden humina
 12. Kamala luonto – parasta elämässä
 13. Retkeilijän kiviopas
 14. Lapintähti
 15. Retkeilijän autiotuvat
 16. Onnen hippuja - aikalaiskuvaa Lemmenjoen kultamailta
 17. Metsäveri - Aslak Ola Aikion elämää ja tarinoita
 18. Luonnossa Valkeapään kanssa
 19. Kuikka, alkulintu
 20. Vuosi metsässä
 21. Lasten kanssa Haltille
 22. Pieni poika muistelee
 23. Saariselkä Retkeilyopas ja kartta
 24. Tunturi- ja rantakasvit
 25. Cooking in Landscapes - Vegetarian and Fish Recipes for Explorers
 26. Lounais-Suomen retkeilyopas
 27. ”Ikävä erätön ilta.” Retkeilykirjallisuuden tarkastelua
 28. Entistä Enontekiötä
 29. Pylkkäs-Konsta mehtäämässä
 30. Retkeilijän kansallispuistot ja luontoelämykset
 31. Suomalainen aarniometsä
 32. Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen
 33. Suomen lasten luontokirja
 34. Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila
 35. Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämäkerta
 36. Sininen karhu
 37. Balladi kauniista Petronellasta
 38. Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja
 39. Viimeiset vieraat – Elämää autiotaloissa
 40. Pöytään isketty puukko
 41. Pitkin poikin Saariselkää
 42. Lappia kuvin ja sanoin
 43. Inarin Lapin luonto- ja lintukohdeopas
 44. Unelma Saimaasta
 45. Kevät lintusaarella
 46. Lintutornit
 47. Opas erämaihin
 48. Linkolan soutajan päiväkirja
 49. Järveltä ikuisuuteen
 50. Missä pitkospuut päättyvät - retkielämyksiä erämaassa
 51. Älä hukkaa hauku
 52. Talviretken käsikirja
 53. Sopulipoluilla
 54. Tarujen tunturit
 55. Jorma Luhta - Metson kuolema
 56. Kirjoja nousevalle nuorisolle
 57. Veikko Haakanan runoteokset
 58. Jorma Luhta - Tähtiyöt
 59. Eeva Kilpi - Lapikkaita
 60. Jorma Ollikainen - Kelokämppä
 61. Viiimeinen kesä: Arvitin kanssa Tuntsan lohijoella
 62. Vaiettu joki – Pekka Jurvelin
 63. Havukka-ahon ajattelija, Veikko Huovinen
 64. Neljä retkeä läpi Suomen, Erkki Lampen
 65. Vasan kevät, Inkeri West