Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Viiimeinen kesä: Arvitin kanssa Tuntsan lohijoella

Taivaltaessani kesällä Nuorttijoen rantamia nousi mieleeni tämä kirja, tunnetun eräkirjailijan tuotannon helmi.

Käsikirjoitus löytyi 33 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen 1996. Järvisen suunnitelman mukaan tämän piti ilmestyä jo 40-luvulla. Onneksi meille lukijoille Metsästysmuseon kuva-arkistosta löytyi kuvia, jotka viittasivat kirjan käsikirjoitukseen ja sinnikäs tutkija löysi vaiheitten jälkeen myös tekstin.Tämä on A.E.Järvisen ainoa kalastusaiheinen teos.

Kirja kertoo äärettömän kauniista ja onnellisesta erämaasta, kalastusretkestä Tuntsajoella. Järvisen ja Arvitin kokemuksista jonakin 30-luvun kesänä. Kuvat todistavat kuinka lohet ovat miehenmittaisia ja niitä on paljon.

Ken haluaa vaipua nostalgian syövereihin – aikaan jolloin miehet oli rautaa, veneet puuta, hiohei! – tässä on kirja sinulle. Sarkahousut, kumpparit, vene täynnä suolaa, kalavehkeet ja pyssyt, siinäpä suurin piirtein varustus kun joella liikutaan.

Kaiken kalastuksen keskellä Järvinen näkee ja kuulee, tarinoitsee Arvitin kanssa ja välillä siveltimen vedoin piirtää maisemaa mieleen.

”Kylläpä on kaunista, olen huudahtamaisillani, mutta vaikenen. Ummistan jälleen silmäni ja ajattelen erämaata, joka laajana leviää ympärilläni, sitä, että olen terve, kyllin voimakas sauvomaan, liikkumaan koskissa, elämään täällä, että omistan tämän rikkauden, nämä virrat, nämä herkulliset lumoavat näyt.”

Tuntsajoki on menetetty, onneksi on tämä kirja!

Tekijä: A. E. Järvinen

Helsinki Ajatus 1996

ISBN  951-9440-49-6

 

Marita Vokkolainen

Vaiettu joki – Pekka Jurvelin

Kirjahan ei voi olla huono jos siinä soudetaan.

Tämä reissu kulkee soutaen Oulujoen vesistön läpi, Kuhmosta Ouluun, merelle saakka.
Ihminen soutaa, kokee joet ja järvet. Käy keskustelua itsensä kanssa ja kertoilee matkan meille lukijoille pohjoisen historiaa. Kalaakin nousee veneeseen ja ihmiset matkan varrella pääsevät ääneen.

Se on hyvä kirja!

Julkaisija Oulujoenreitti ry

Voit tilata Vaiettu Joki -kirjaa vene( ät )oulujoenretti.fi tai puhelimitse 044 3448585.

Havukka-ahon ajattelija, Veikko Huovinen

Kuin aapinen lukemaan oppivalle on Havukka-aho ajattelija luonnossa kuleskelijalle.
Kirjassa on kaikki mitä olla pitää, Konsta elää ja kulkee Kainuun erämaissa, tuntee ne kuin omat taskunsa ja elää omaa jännittävää elämäänsä. Kuin sivulauseena kirjassa on huiman hienot luonnonkuvaukset. Huumori kukkii ja mielikuvitus nousee huimiin korkeuksiin kun Konsta pääsee vauhtiin ja juttuun ihmisten kanssa.

Siinä on kaikki mitä reissuilla tarvitaan, pilkettä silmäkulmaan, korkealentoisia tarinoita, maailman ihmeiden pohdintaa ja lupsakkata mieltä, ihmisrakkautta ja kekseliäisyyttä.
Olen ehdoton Konsta-fani.

”Rauhallista ja kaunista. – Konsta Pylkkänen istui kaivonkannella puhdistaen etusormellaan varpaanvälejään mietteliään näköisenä…”

Uusi elokuva tästä korpifilosofista saa ensi-iltansa 15.10. Elokuvan ohjaa Kari Väänänen. Kannattaa makustella kaikin tavoin.

Ensipainos v. 1952, divarin helmi…

Nyt jo muutama painos siihen lisää, tämä lienee viimeisin

27. painos • SID 
ISBN: 978-951-0-27322-7 242 s.

Neljä retkeä läpi Suomen, Erkki Lampen

Viime aikoina ystävättäreni ovat iltaisin kertoneet menevänsä Erkin kanssa sänkyyn. Ja minunkin täytyy tunnustaa Erkin kanssa yömyöhään viihtyneeni. Mistä ihmeestä on kysymys?

En pysty varsinaista kirja-arvostelua kirjoittamaan. Olen elänyt myötä varsinkin sen hiihtoreissun netistä lukien silloin kun se tapahtui ja monesti sen jälkeen. Itkin onnesta kun hän pääsi Nuorgamiin. Huomasin heti, että kirjassa ei lukenutkaan esim. "sillä tämä on Nuorgam" kuten nettiblogissa kun ahkio karkasi viimein Nuorgamissa sulaan. Siinäpä sitten roikut tuttuuden ja uusien asoiden välimailla.

Pitääpä ehkä lukea kirja kolmannen kerran.

Mutta kustantaja on osannut sen tiivistää: "Erkki Lampén teki neljä retkeä Suomen päästä päähän lihasvoimin: kävellen, pyöräillen, hiihtäen ja meloen. Siinä oli aikaa pohtia elämän peruskysymyksiä."Neljäkymmentä vuotta täytettyäni en ollut löytänyt rakkautta enkä Jumalaa, minulla ei ollut perhettä, ja kirjava ammatillinen urani koostui katkelmista, jotka eivät vastanneet kysymykseen, mikä minusta tulee isona. Eräällä kävelyretkellä minulle valkeni, että haluan kävellä Helsingistä Jäämerelle." Kirja rakentuu päiväkirjamerkinnöille olematta silti pelkkiä arkisia muistiinpanoja. Erkki Lampén havainnoi ympäristöään tarkasti, piirtää monipuolista Suomi-kuvaa ja kommentoi terävästi maailman ilmiöitä - välillä hauskasti ja herkullista itseironiaa viljellen. Kirja on samalla kertaa antoisa retkiselostus ja keski-ikäisen miehen oman sielunelämän syväkartoitus."

Tekijät: Lampen Erkki

ISBN: 978-951-31-4988-8

Kustantaja: TAMMI KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ
Painosvuosi: 2009

Kuva Marita Vokkolainen

Lisää artikkeleita...

  1. Vasan kevät, Inkeri West