Riekkomailla

Kuivaniemellä syntynyt Jorma Koski, joka sallii itseään kutsuttavan eräkirjailijaksi, päätyi jo poikana "pyörimään pöheiköissä aina kun kotitöiltä jouti, muut harrastukset olivat kaukana". Hän kävi metsällä veljiensä kanssa ja piti reissuista päiväkirjaa. Kerran Koski lähetti päiväkirjanmerkintöjen pohjalta laaditun tarinan kirjoituskilpailuun. Se tarina ei vielä menestynyt, mutta Koski lupasi veljilleen yrittää niin kauan, että palkinto tulee. Koski huomasi vähitellen, että kertomuksista tulee mielenkiintoisempia, kun luopuu perinteisestä erätarinan kaavasta, jossa mies lähtee koiran kanssa metsälle, jälestää saalista, ampuu, juo nuotiokahvit ja palaa kotiin saaliineen. Aiheiden laajentamisen myötä hänen kertomuksensa alkoivat kelvata kilparaadeille ja kustantajille sekä lukijoille.

Koski käyttää kertomustensa lähtökohtana edelleen usein todellisia sattumuksia, joiden ympärille hän rakentaa laajempaa elämänkuvaa. Hän sijoittaa tarinansa mielellään luontoon, koska pääsee siten liittämään mukaan itselleen mieleistä luontokuvausta.

Kahdeksantoista  vuoden aikana Koskelta on julkaistu kahdeksan metsästykseen, kalastukseen ja muuhun pohjoisen maaseudun elämään liittyvää tarinakokoelmaa. Niistä tuorein on tänä keväänä ilmestynyt Riekkomailla, jossa on 15 novellia. Novellit avaavat näkymiä pohjoisen luontoon ja ennen kaikkea siellä asuvien miesten mieliin. Naisiakin on toki mukana, mutta näkökulma on miesten tai kasvuiässä olevien poikien, jotka kaipaavat metsälle ja kalaan siinä muun elämisen ohessa.

Pohjoisessa on usein kylmää ja pimeää, metsälle tai vesille lähtö ei aina onnistu ja saaliidenkin laita on usein niin ja näin. Joidenkin novellien tunnelma on alakuloinen, joskin jostain valonsäde aina löytyy. Miehet pääsevät onneksi kulkemaan myös keveämmällä mielellä ja lempeä huumori kutkuttaa lukijan mieltä. Kosken rauhallinen, usein tavallista arkea kuvaava kerronta välittää konstailematta aitoja tunteita ja tunnelmia niin menneiltä vuosikymmeniltä kuin nykypäivästäkin.

Kirjan teksti: Jorma Koski
Kannen kuva: Kimmo Koski
Sivuja: 199
ISBN: 978-951-23-5859-5
Karisto Oy, helmikuu 2015
Kirja on saatavissa myös sähköisenä.

Maarit Nisu

Vaeltajat

Luontokirjojen laadun takaa nimi Jorma Luhta. Hänen uusin teoksensa Vaeltajat vie matkalle pohjoisille tuntureille. Hän vaeltaa vuodenkierron yhdessä eläinkunnan vaeltajien kanssa.

Luhta on suuri suosikkini luonnonkuvaajien joukosta. Hän on tarinankertoja – voisin lukea tekstin ilman kuvia, kuvat kertoisivat tarinaa ilman tekstiä.
Valokuvat ovat odotetusti huippulaadukkaita, tällä kertaa kohteet ovat entistäkin harvinaisempia. Kuvausvuonna sattunut sopulivaellus toi kameran eteen naalin ja tunturipöllön, jotka meille niin kauniina tässä kirjassa esitellään. Yhä uudelleen palaa katsomaan myös yleisimpien lintujen kuvien esiin nostamaa kauneutta, suokukko loistaa kuin etelän paratiisilintu.

Jorma Luhta nostaa esille luonnonsuojelullisia teemoja hienovaraisesti, antaen lukijan itsekin oivaltaa, hänen perustelunsa suojelun tarpeeseen on vakuuttavaa – tämä kirja. Kirjassa on kauneutta, kepeyttä ja tyyneyttä, huumoria ja ymmärrystä.

Kirjan ulkoasu on samassa tanssissa luonnon kanssa, sivuilla olevat jälkikuviot kiehtovia ja hyvä graafinen oivallus.

Tahdon uskoa, että Jorma Luhta kulkisi luonnossa ilman kameraakin ja nauttisi hetkistään silloinkin.
On meidän lukijoiden onni että hän jakaa kokemansa maailmalle.

Teksti ja valokuvat: Jorma Luhta
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
Kustantaja: Maahenki
ISBN: 978-952-301-023-9
Sivumäärä: 160
Koko: 275 x 255 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 75.71
Kielet: suomi

Marita Vokkolainen

Nuotiolla

Syksyn uutuuskirja avaa mielenkiintoisen oven tulen ja nuotion piiriin. Kirjan tekijät Pekka Laine ja Pertti Rovamo ovat pitkän linjan toimittajia, joten kirja on taitavasti kirjoitettu ja tietoa on käsitelty hyvin laajasti. Kuten tekijät itse luonnehtivat, tämä on visuaalinen tietokirja. Pertti Rovamolta on aiemmin ilmestynyt kirjat puuveneestä, umpihankihiihdosta sekä Savon retkeilyreiteistä. Heidän yhteistyöstä tämän kirjan osalta näkyy kokemus ja rakkaus luonnossa kulkemiseen ja vanhaan eräperinteeseen.

Mielenkiinnolla lueskelin ihmisen ja tulen kesyttämisen historiaa sekä suomalaisen eränkäynnin alkutaivalta. Kirjan kanssa yhdessä päädyin pohdiskelemaan eränkäynnin ja nykyisen retkeilyn suhdetta ja suhdetta tulen käyttöön. Nuotio, tulilla istuskeleminen, tulen tarve ja käyttötarkoitus muuttavat muotoaan. Harvoin tarvitsemme enää tulta selviytymiseen. Emme tarvitse enää rakovalkeita talvella metsässä yöpymiseen, aiemmin se on ollut välttämättömyys. Retkeilyvarusteet ovat muuttuneet noista ajoista, jolloin rakovalkean teko oli jokamiestaito. Erittäin mielenkiintoinen onkin kappale, jossa kerrotaan suomalaisen retkeilyn ja vaeltamisen alkujuurista 1800-luvun puolivälissä, jolloin August Ramsey ystävineen kulki patikoiden eteläisessä ja keskisessä Suomessa.
Tässä kirjassa nuotioilla istutaan, kalastetaan, tehdään nuotioruokaa ja patikoidaan myös pohjoisissa erämaissa. Rakovalkea – yöpuun aika saa oman lukunsa.

Kirjan lukeminen aukaisi hyvin sitä pohdintaa, mikä itsellä oli ajankohtaista. Kuinka jostain syvältä kumpuaa se tulehen tuijottelun tarve ja kuinka tärkeä se meille suomalaisille vieläkin näyttää olevan. Yleiseen keskusteluun tulien tekemisestä, nuotiolla istuskelusta ja tulen käyttötavoista liittyy vahvoja tunteita. Kirja henkii nuotiopiirin taikaa ja tunnelmoi tulen ympärillä. Sisälläni asuva sukupolvien mittainen eränkävijä viihtyy tässä seurassa.

Pekka Laine & Pertti Rovamo
Sidosasu:  Sidottu
Sivumäärä 133
Koko 205 x 240 mm
Kirjastoluokka 79.4
ISBN 9789512088355
Gummerus kustannus, syyskuu 2014

Marita Vokkolainen

Retkeily koiran kanssa

Koiran kanssa retkeileminen on yhä useamman harrastus, koira ihmisen kumppanina on tavallinen näky myös luonnossa. Koska kaikki eivät ole seppiä syntyessään tässäkään harrastuksessa, niin Minnan Toivolan kirja on oivallinen teos luettavaksi. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 2007. Kirjaa varten on haettu tietoa ja haastateltu monia koiransa kanssa aktiivisesti reissaavilta ihmisiä. Ehkä jotkut koiratkin ovat antaneet palautetta, tiedä sitä.

Sisältö on selkeästi jaettu osioihin, yleistä tietoa Suomen retkeilymaastoista ja retkelle valmistautumista on käsitelty perusteiltaan, näin pieneen julkaisuun mielestäni sopivasti ja asiallisesti. Koiran kannalta valmistautumista, suunnittelua ja mahdollisten varusteiden hankintaa on sitten käyty perusteellisesti läpi, ottaen huomioon eri rotujen ominaisuudet. Yhtä totuuttahan ei tässäkään asiassa ole olemassa. Kirjassa käsitellään myös koiran kanssa matkustamista julkisilla kulkuneuvoilla. Otsikoissa löytyvät aiheet mm.  tassujen huoltamisesta, reppujen kantamisesta, ruokailusta, yöpymisestä ja ensiavusta sekä tärkeänä huomioina jokamiehen oikeudet ja ne säännöt, jotka koskevat erityisesti koiransa kanssa luonnossa liikkuvia.

Mielestäni tämä kirja on taidokkaasti rautalangasta väännetty kirja aloittelijalle, josta varmasti löytyvät taidot ja tiedot siihen, että tohtii koiransa kanssa lähteä liikkeelle ja muodostaa sen jälkeen omat itselle ja koirallensa sopivat tavat toimia.
 
Kirjailija: Minna Toivola
Kustantaja: Art House
Sidosasu: Nidottu
Kieli: suomi Julkaistu: 2007
Sivumäärä: 158
ISBN10: 9518844283

Ketunpyyntiopas

Lähettäjä: Maarit Nisu
Vastaanottaja: Edvard Koponen
Kopio: Outa
Aihe: Re: Ketunpyyntioppaan toisen painoksen alkusanat

Rakas iso-iso-setäni Edvard!

Paljon onnea sen johdosta, että kirjoittamasi Ketunpyyntioppaan julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta! Olisipa ollut hienoa nähdä se hetki, kun sait painetun kirjan käteesi Werner Söderström Osakeyhtiöltä. Jälkipolville ei ole säilynyt tietoa siitä kirjoititko muutakin, mutta tuolloinen oppaasi elää yhä. Kirjasi kaikista neljästä painoksesta on talletettu kappaleet Suomen Metsästysmuseon kirjastoon, ja silloin tällöin oppaan voi hankkia josta kusta vanhojen kirjojen liikkeestä.

Minunkin pöydälläni on yksi viimeisen painoksen edustajista vuodelta 1932. Takakanteen sen  alkuperäiseksi hinnaksi on merkitty 15 markkaa, mutta minä jouduin pulittamaan kirjasta 35 euroa. Kirjan rahallisesta arvosta en toki paljon perusta enkä juuri – ollakseni rehellinen – ketunpyyntiohjeistakaan. Kaikkein eniten minua innoittaa se miten autaumuksella olet paneutunut kirjoittamiseen ja miten pyyteettömästi olet halunnut jakaa kaiken sen tiedon, joka sinulla on rakkaasta harrastuksestasi.
En lakkaa ihmettelemästä sitä miten innostuneesti kirjasi otettiin vastaan; saithan sen johdosta yli tuhat kirjettä. Kuka hyvänsä kirjailija olisi kiitollinen noin vuolaasta palautteen virrasta.

Liikutuin kyyneliin, kun luin toisen painoksen alkusanoista miten vielä kuolinvuoteellasikin halusit lukijoitasi palvella. Ketunmetsästystavat ovat muuttuneet paljon viime vuosikymmeninä, eivätkä kaikki esittelemäsi pyyntikeinot ole enää laillisia. Mutta kettu on aina kettu, ja siitä sinä olet osannut niin elävästi kertoa. Kirjasi viimeisiltä riveiltä käy myös ihanasti ilmi miten paljon sinä arvostat luontoa, jossa olet kisannut kettujen kanssa viekkaudesta: ”Etsikäämme huvia luonnosta, silloin pysyy sielumme sekä ruumiimme terveenä, josta ensi kädessä kaikki muukin onnemme riippuu!”

Rakas setä, harmi ettemme koskaan tavanneet. Muistan sinua lämmöllä ja kiitän siitä perinnöstä, jonka annoit! Luonnosta haluan minäkin huvia etsiä ja tarttua sitten kynääni.

Maarit, Aleks Koposen pojantytär


ALKUSANAT TOISEEN PAINOKSEEN

Kun julkaisin tästä kirjasta ensimmäisen painoksen, niin en silloin aavistanut, että se joutuisi niin paljon huomion esineeksi kuin sittemmin joutui. Mutta asiaa nyt katsellessa ei se mikään ihme ole, sillä maamme kirjallisuudessa oli ja on vieläkin suoranainen aukko tällä alalla. Metsästys- ja kalastuslehdessä kyllä on annettu hyviä neuvoja, joista minäkin olen kirjaani jonkun lähtökohdan ottanut. Ketunpyyntiohjeita on pidetty salaisuutena ja niillä on harjoitettu suoranaista keinottelua. Tämä on saattanut tapahtua vain siksi, ettei ole ilmestynyt pätevän kettumiehen kirjoittamaa kirjaa, jossa olisi tuotu nämä ”salat julki”.

Ensimmäisessä painoksessa julkaisin osoitteeni ja lupasin vastata kirjallisiin kysymyksiin. Oli näet siten aikomukseni päästä ajatusten vaihtoon laajojen metsästäjäpiirien kanssa. Sillä vaikka omasinkin pätevän kokemuksen, – olinhan näet saanut jo 158 ketulta turkin – niin ymmärsin kyllä, että joku vanha kokenut kettumies tietäisi kertoa semmoista, jota minä en ollut vielä tiennyt. Tämä toivomukseni toteutui niin ylenmäärin, että siitä on ollut vähän rasitustakin. Sillä jo ensimmäisenä talvena sain vastata noin 1,000 kirjeeseen ja senkin jälkeen on niitä paljon tullut. Vielä nytkin on niitä kasa vuoteeni vieressä pöydällä.

Näin tutustuin suureen määrään vasta-alkavia metsämiehiä, joille oppaani oli ihan välttämätön, mutta myös moneen sataan kokeneeseen kettumieheen kaikilta tahoilta maatamme. Hekin ovat kiitelleet kirjastani löytäneensä paljon uutta ja innostuneet kertomaan omia kokemuksiaan. Näitä heidän kokemuksiaan omieni lisäksi käytän nyt pohjana korjauksia ja lisäyksiä kirjoittaessani.

Vaikka ensimmäinen painos loppui kohta ilmestyttyään, en julkaissut toista painosta, kun huomasin, että kirja tarvitsee lisäyksiä. Niiden kirjoittaminen sai kuitenkin aina toistaiseksi siirtyä. Sitten sairastuin ja ajattelin jättää kaikki sillensä. Mutta monilta tahoilta olen saanut huomautuksia, ettei minun pitäisi tietojani mukanani multaan viedä, vaan jättää ne jälkeeni. En voinut olla rakastamatta metsästysurheilua ja Suomen metsästäjiä. Olen saanut kynän käteeni ja kirjoittanut korjaukset vuoteessa, josta en enää koskaan nouse. Toivon, että joku saattaa ne edelleen Suomen metsästäjien käteen.

Takaharjun parantolassa joulukuulla 1919.
                                                                     Tekijä. [Edvard Koponen]