Lyhyet jutut, vinkit, linkit

Ijahis Idjan pääesiintyjä Niko Valkeapää

Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idja (suomeksi Yötön yö) järjestetään vuosittain Inarin kirkonkylällä. Festivaalilla kuullaan ja koetaan saamelaismusiikkia sekä muiden alkuperäiskansojen musiikkia monenlaisissa tapahtumissa kuten konserteissa, musiikkiseminaareissa, työpajoissa ja klubeilla.
Vuonna 2013 Ijahis idja järjestetään kymmenennen kerran ja juhlavuotta juhlitaan entistä laajemmalla ja monipuolisemmalla ohjelmatarjonnalla. Kymmenessä vuodessa Ijahis idja -tapahtuma on kasvanut merkittäväksi alkuperäiskansojen musiikkikulttuureja esitteleväksi festivaaliksi, joka järjestetään nykyään Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tiloissa ja sen edustalle rakennettavalla ulkoilmafestivaalialueella.
Ijahis idja järjestetään seuraavan kerran 16.–18.8.2013. Festivaalin pääesiintyjä on tänä vuonna Niko Valkeapää, joka on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä saamelaisartisteista. Valkeapään musiikki vangitsee kuulijansa. Niko Valkeapää yhtyeineen esiintyy Ijahis idjassa omassa konsertissaan, joka järjestetään Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditoriossa perjantaina 16.8. klo 20.
Festivaalin tämän vuoden teema on Sukupolvet. Teeman ajatuksena on tuoda eri sukupolvia edustavat saamelaismusiikin taitajat yhteen sekä toimia eri-ikäisten saamelaisten kulttuurisena kohtaamispaikkana.
Nähdään Ijahis idjassa!
www.ijahisidja.fi/

Riddu Riđđu

Norjassa, Tromssan läänin Kaivuonossa jo 22:ta kertaa järjestettävä alkuperäiskansojen festivaali Riddu Riđđu vakiinnuttaa uutta ajankohtaansa heinäkuun puoliväliin. Se tarjoaa taas kattauksen kaikille, ihan vauvasta vaariin, ollen todellinen koko perheen tapahtuma. Tarjolla on lastenfestivaalia mm. hip hop -kurssin, saamen kielen opiskelun ja taekwondon parissa. Nuorille järjestetään mahdollisuus tavata muita nuoria ympäri maailman, heille on myös kohtauspaikkoja, työpajoja, seminaareja, konsertteja tietenkään unohtamatta.

Festivaalin päälavalla nähdään kolmena iltana musiikkia niin läheltä Saamenmaalta, kuin myös kauempaa aina mm. Uudesta Seelannista, Japanista, sekä Kanadasta saakka. Miltä kuulostaisi Riddu-lavalla esimerkiksi legendaarinen Buffy Sainte-Marie?
Vaikka festivaaliohjelman pääpaino onkin musiikilla, niin Riddu Riđđussa voi tutustua myös alkuperäiskansojen elokuva- ja teatteritarjontaan.

Tänä vuonna festivaalijärjestäjät haluavat kiinnittää huomiota mm. vuoden kansaksi valittuihin ainuihin, sekä saamelaiskielten koko kirjoon – tiesitkö, että Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilla puhutaan yhdeksää eri saamelaiskieltä?

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvajuhlat

Kesän menokalenteriin kannattaa laittaa täppi elokuussa 23. – 25. päivän kohdalle ja suunnata silloin Savonlinnaan katsomaan hyviä luontoelokuvia ja nauttimaan kaupungin kauniista kesätunnelmista.

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvajuhlat tarjoaa monipuolisia elokuvia luonnosta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. Esityspaikkoina toimivat Olavinlinnan sekä paikalliset elokuvateatterit. Ohjelmistoa ei vielä julkistettu, tiedon löytää kesän aikana tapahtuman nettisivuilta ja facebookista.
http://www.sinff.fi/

Viime kesänä vaikutuksen tekivät monet pienet kotimaiset dokumentit, ystävällinen ja avulias järjestelyporukka, koko juhlan tunnelma oli erinomainen. Uskallan todellakin suositella pistäytymistä Savonlinnan luonnon antimista nauttimaan.

Marita Vokkolainen