Varusteita keventäjille - Osprey Aura 50


 

Osprey Aura 50 on erityisesti naisille ja nuorille suunniteltu kevytrinkka, jossa uudentyyppisellä runkorakenteella ja kevyillä kangasmateriaaleilla on saatu aikaan hyvin selkään istuva, ilmava, mutta jämäkän oloinen reppu, johon tuntuu mahtuvan ilmoitettua tilavuutta enemmän tavaraa. Runsaat yksityiskohdat viimeistelevät toimivan kokonaisuuden.

Auraa valmistetaan kolmea kokoa, S, M ja L, joista sopiva koko valitaan kantajan selänpituuden mukaan. Parhaiten se onnistuu sovittamalla rinkkaa liikkeessä selkään, mutta selän mittausohjeet ja vastaavat rinkan runkokoot löytyvät myös Ospreyn sivuilta (http://www.ospreypacks.com/PackTech/SizingandFitting/).

S-kokoisen rinkan tilavuudeksi valmistaja ilmoittaa 47 litraa ja painoksi 1.45 kg. M-koossa vastaavat luvut ovat 50 litraa ja 1.54 kg, ja L-koossa 53 litraa ja 1.64 kg. Oma rinkkani on M-kokoa ja sen punnittu paino on tasan 1.4 kg, joten yllättäen valmistan ilmoitus onkin vähän yläkanttiin. L-kokoa ei tiettävästi ole ollut myynnissä suomalaisissa retkeilykaupoissa. Roteva, leveäharteinen tai pitkäselkäinen naisvaeltaja voi löytää paremmin istuvan repun Auran miehille tarkoitetusta rinnakkaismallista, Atmoksesta.  Auraa saa kirkkaan taivaansinisenä (Baja blue) ja vaaleanruskeana (Brown sugar).


Kolmen naisen rinkat tunturissa. Osprey Aura 50 vasemmalla.

Kantomukavuus ja säädöt

Osprey on innovatiivinen rinkkavalmistaja, joka pyrkii kevytsarjan repuissaan turhan painon karsimiseen ilman, että kantomukavuus kuitenkaan kärsii. Vaikka onkin selvää, että kevytrakenteisella repulla on epämukava kantaa raskaita taakkoja, ei Osprey lupaa liikoja, vaan esittää internetsivuillaan selkeän mittarin avulla, minkäpainoiselle kuormalle mikin reppu tai rinkka on suunniteltu.  Aura 50 saa arvion, jonka mukaan kantaminen on mukavaa vielä n. 17 kiloon asti. Auran hankintaa harkitsevan tulee siis ottaa huomioon muun varustuksensa paino, ja myös pakkauskoko, sillä 50-litraiseen rinkkaan ei  suurikokoisen makuupussin tai majoitteen sullominen ole kovin helppoa. Parhaiten Aura sopiikin jo valmiiksi varusteitaan karsineelle ja keventäneelle vaeltajalle, joka pystyy repun hankkimalla tipauttamaan varustuksensa kokonaispainosta helposti reilun kilon pois, jos vertailukohteeksi otetaan esimerkiksi Haglöfsin 55-litrainen Oxo-rinkka, joka painaa 2.8 kg. Yksinvaeltajakin saa Auraan pakattua viikon syksyisen tunturivaelluksen varusteet kokonaispainon, rinkan omapaino mukaanlukien jäädessä viiteentoista kiloon, eli vielä varsin mukavasti kannettavaksi.

Toisaalta Aura on kuitenkin enemmän reppu kuin rinkka, sillä kantojärjestelmän korkeussäätö puuttuu. Hankintaa harkitsevan on syytä kokeilla repun asettumista omaan selkään vähintään kymmenen kilon painojen kanssa. Repun kevyt alumiinikehikko saattaa painaa ikävästikin alaselkää, jos kantajan selänpituus ja repun koko eivät vastaa toisiaan.

Aurassa on loivasti kaareutuva, verkkomainen selkäpaneeli, joka pitää reppuosan sen verran irti selästä, että ilmavirta pääsee tuulettamaan pahimmat hiet kantajan paidasta, mutta ei niin kaukana, että painopiste karkaisi liian taakse vaikeuttamaan tasapainoisen kantotuntuman löytämistä.

 

Rinkan lantiovyö on pehmeää ja ilmavaa materiaalia, ja se istuu paikoillaan napakasti eikä valu tai nouse. Vyössä on molemmin puolin pienehköt verkkotaskut, joissa on kätevä säilyttää vaikka huulirasvaa, nenäliinoja ja mutusteltavaa. Pienikokoinen digikamerakin mahtunee taskuun. Kantomukavuutta lisäävät ilmavat, rei'itetyt viilekkeet, jotka ovat tarpeeksi leveät jakaakseen painon tasaisesti. Muotoilu on naisia ajatellen hieman kurvikas, jotta viilekkeet eivät painaisi rintoja tai olkapäitä. Rintaremmi on joustava ja siihen on integroitu hätäpilli. Toisessa viilekkeessä on stopparilla varustettu kuminauhalenkki, joka on tarkoitettu vaellussauvojen näppärään kiinnittämiseen kulkemisen aikana, mutta yhtä näppärästi kiinnikkeeseen kiristää juomapullon, jonka on ripustanut karabiinihaa'alla rintaremmiin. Pullo pysyy heilumatta viilekkeessä, mutta on kätevästi käsillä kun jano yllättää.
Pakattavuus ja varustelu

Reppumaisuus korostuu Auran pakattavuudessa. Koko säkkiosa on yhtä isoa tilaa, eikä edes sisäänkäyntiä alakautta ole. Kaikki tavarat pitää siis asetella kyytiin repun suuaukon kautta. Tämä voi aiheuttaa ongelmia päivän aikana tarvittavien varusteiden sijoittelussa, kun painopistekin pitäisi pyrkiä saamaan kohdilleen. Isot taskut sekä läpässä että repun etuosassa auttavat osittain, koska niihin voi pakata kevyitä, helposti saatavilla pidettäviä välineitä, kuten wc-paperin, ea-pakkauksen ja sadeasun. Makuupussin paras paikka on repun pohjalla, keitin ja päivän aikana laitettavan aterian ainekset on hyvä jättää reppuosan päällimmäiseksi. Majoite löytää luontevimmin paikkansa, kun sen purkaa osiin, sulloo sisäteltan reppuun täyttämään vaate- ja muiden nyyttien jättämät kolot ja rullaa ulkoteltan pötköksi, jonka voi kiinnittää läpän alle, repun sivulle tai alaosassa oleviin remmeihin. Telttakaaret kulkevat toisella sivulla.

 

Repussa on reiluhko ylipakkausmahdollisuus irrotettavan, ison läpän ansiosta. Läppätasku on tilava, mutta vetoketju aukeaa niin reunasta reunaan, että pienet tavarat ovat helposti vaarassa tipahtaa maahan. Arvoesineet kannattaa sijoittaa läpän sisäpuolella olevaan verkkotaskuun.

Läppätaskun ja kaksiosaisen, tilavan etutaskun lisäksi Aurassa on venyvä kengurutasku edessä ja samasta materiaalista valmistetut matalahkot sivutaskut. Sivutaskuissa on kaksi "sisäänkäyntiä", mikä periaatteessa mahdollistaa juomapulloon käsiksi pääsemisen reppua riisumatta. Käytännössä, etenkin jos sivulle on pakattu tavaraa, ei pullon paikalleenlaitto enää onnistukaan, joten on parempi käyttää joko letkullista juomajärjestelmää tai ripustaa pullo viilekkeeseen. 

Repussa on vahvat suksikannakkeet, kiinnityspisteet jäähakuille tai muille työkaluille, sekä alaosassa säädettävät remmit esimerkiksi makuualustan kiinnittämistä varten. Sivulla kulkevat kompressiohihnat kiristävät repun napakaksi paketiksi silloinkin, kun koko tilavuus ei ole käytössä. Niiden alla myös sivulle kiinnitetyt varusteet pysyvät tiukasti tallessa.

Sadesuoja ei kuulu vakiovarusteisiin eikä sille ole omaa lokeroa. Lisävarusteena saatava Ospreyn M-kokoinen ultralight-sadesuoja riittää peittämään ylipakatunkin repun, mutta on hieman löysä ja lepattava tyhjähkön kantolaitteen päällä. Väljyyttä paikkaa erinomainen nepparikiinnitteinen kiristysnaru jolla sadesuoja vyötetään repun selkäosan ympäri. Tämä estää suojan karkaamisen tuulen mukana tai puun oksaan takertuessaan.

 

Kokonaisuutena Aura 50 on mukava ja kevyt kantolaite naisretkeilijälle, joka haluaa tipauttaa kantamuksestaan turhaa painoa ja on samalla valmis tinkimään pakkaamisen helppoudesta ja kantomukavuudesta raskailla taakoilla. Materiaalit vaikuttavat kestäviltä, ohuenohutta sadesuojaa lukuunottamatta. Repun Ospreylle tyypillinen, kaarevahko muotoilu, selänpituuden säädön puuttuminen ja taskujen sijoittelu jakavat kuitenkin käyttäjien mielipiteitä voimakkaasti, joten omakohtainen tutustuminen tuotteeseen on suositeltavaa ennen hankintapäätöksen tekoa.

Valmistajan kotivut:
http://www.ospreypacks.com/Packs/AuraSeriesWomens/Aura50/

 

Minna Lumirae