Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Opas erämaihin

Kuhmolainen Jouni Laaksonen on kirjoittanut useita opaskirjoja retkeilijöille ja vaeltajille. Hänen tänä keväänä ilmestynyt uusin kirjansa Erämaat esittelee monipuolisesti pohjoisen Lapin vaelluskohteet. Teoksessa on huomioitu eri retkeilymuodot: lyhyet päiväretket, patikointi, lyhyet ja pitkät vaellukset, melonta ja talviretkeily. Myös erämaiden reuna-alueiden palvelut on esitelty.

Kirja on tarkoitettu niin retkeilijälle, vaeltajalle kuin matkailijallekin. Jokaisesta maamme 19 suurimmasta erämaasta esitellään opaskirjamaisesti luontoa, kulttuurihistoriaa, nähtävyyksiä ja retkeilijää hyödyttäviä palveluita. Lisäksi noin puolet kirjasta on kirjoittajan tarinoita omilta toteutuneilta retkiltä. Tämä kaksijakoinen ratkaisu on onnistunut. Ilman tarinoita kirja olisi kaavamainen ja kuivahko. Tarinat elävöittävät tekstin, saavat lukijan kiinnostumaan ja auttavat pääsemään sisälle erämaan sieluun. Tarinoissa kerrotaan jonkin verran myös vaeltamisen tekniikoista ja erätaidoista. Kaikki pohjoiset merkittävät erämaa-alueet on esitelty, myös pienet ja vähän tunnetut, ”ne hiljaisetkin” kuten Tsarmi, Vintilänkaira, Koitelaisenkaira ja Pomokaira. Pidän tätä hyvänä, koska eihän retkeilijä aina liiku suurissa ja maineikkaissa kohteissa. Ja kauneutta, nähtävää ja rauhaa löytyy kaikkialta.

Kirja on huolellisesti ja perusteellisesti tehty. Asiavirheitä ei löydy, kirjoitusvirheitäkin vain muutama. Karttapiirrokset ja kuvitus ovat onnistuneita.

Lainaus erään kämpän vieraskirjasta: ”Aapasuon kantavalla hangella ajatukset kulkevat omia latujaan. Kevyttä olemista, fyysistä rasitusta, perusasioita. Silloin sitä onnea ei tarvitse etsiä. Se on tässä. Ehkä siihen havahtuu silloin, kun tee maistuu kuksassa hyvältä ja on saanut nuotiolla sukat kuivattua. Ja vaikka vaelluksilla on päämääränsä, niin tässä on yhtä hyvä kuin tuossa. Ei kiirettä, ei aina matkalla pois tai jonnekin”. Tällaisiin kokemuksiin Laaksosen Erämaat meitä johdattaa.

Voi olla, etteivät todella kokeneet vaeltajat saa paljoakaan uutta erämaiden esittelystä, mutta tuskin kukaan tuntee tutunkaan erämaan kaikkia mahdollisuuksia. Uusia virikkeitä tuleville retkilleen kirjasta saa. Siksi Erämaat on tarpeellinen kirja sekä kokeneille että aloitteleville retkeilijöille.

Parasta Laaksosen kirjassa suuren tietomäärän lisäksi ovat tarinoihin sisältyvät pohdinnat, jotka ulottuvat kasvien ja muurahaisten tarkastelusta elämän tarkoituksen pohtimiseen saakka. Esimerkiksi: ”Retkeilyhän on vain turhanpäiväistä lomailua ja todellisuuspakoa... Retkeily ei toki sen enempää ole kuin harrastus. Mutta retkeily edistää luontosuhteen syntymistä ja säilymistä ja tätä kautta parantaa edellytyksiä luonnon suojelemiseen ja tämän maapallomme elinkelpoisena pitämiseen. Lisäksi oleskelu alkeellisissa oloissa, tapahtuupa se sitten retkellä erämaassa tai vaikka sähköttömällä kesämökillä, on oleellisen tärkeä järjissään pitäjä. Se laittaa elämän asioita tärkeysjärjestykseen. Niinä päivinä saa kokea mielihyvää siitä, että itse tekee jotain konkreettista ja aitoa, jotain millä on tarkoitus. Sytyttää tulen, joka lämmittää ja valaisee, ja valmistaa ruuan. Hakee purosta vettä, kun on jano. Mikä lopulta on todellista ja mikä todellisuuspakoa?”

Kannattaa lähteä erämaahan hyvän oppaan kanssa.Jouni Laaksonen: Erämaat. Pohjoisen Lapin vaelluskohteet. Edita 2010. 254 s.
ISBN 978-951-37-5603-1

Matti Koponen