Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Nuotiolla

Syksyn uutuuskirja avaa mielenkiintoisen oven tulen ja nuotion piiriin. Kirjan tekijät Pekka Laine ja Pertti Rovamo ovat pitkän linjan toimittajia, joten kirja on taitavasti kirjoitettu ja tietoa on käsitelty hyvin laajasti. Kuten tekijät itse luonnehtivat, tämä on visuaalinen tietokirja. Pertti Rovamolta on aiemmin ilmestynyt kirjat puuveneestä, umpihankihiihdosta sekä Savon retkeilyreiteistä. Heidän yhteistyöstä tämän kirjan osalta näkyy kokemus ja rakkaus luonnossa kulkemiseen ja vanhaan eräperinteeseen.

Mielenkiinnolla lueskelin ihmisen ja tulen kesyttämisen historiaa sekä suomalaisen eränkäynnin alkutaivalta. Kirjan kanssa yhdessä päädyin pohdiskelemaan eränkäynnin ja nykyisen retkeilyn suhdetta ja suhdetta tulen käyttöön. Nuotio, tulilla istuskeleminen, tulen tarve ja käyttötarkoitus muuttavat muotoaan. Harvoin tarvitsemme enää tulta selviytymiseen. Emme tarvitse enää rakovalkeita talvella metsässä yöpymiseen, aiemmin se on ollut välttämättömyys. Retkeilyvarusteet ovat muuttuneet noista ajoista, jolloin rakovalkean teko oli jokamiestaito. Erittäin mielenkiintoinen onkin kappale, jossa kerrotaan suomalaisen retkeilyn ja vaeltamisen alkujuurista 1800-luvun puolivälissä, jolloin August Ramsey ystävineen kulki patikoiden eteläisessä ja keskisessä Suomessa.
Tässä kirjassa nuotioilla istutaan, kalastetaan, tehdään nuotioruokaa ja patikoidaan myös pohjoisissa erämaissa. Rakovalkea – yöpuun aika saa oman lukunsa.

Kirjan lukeminen aukaisi hyvin sitä pohdintaa, mikä itsellä oli ajankohtaista. Kuinka jostain syvältä kumpuaa se tulehen tuijottelun tarve ja kuinka tärkeä se meille suomalaisille vieläkin näyttää olevan. Yleiseen keskusteluun tulien tekemisestä, nuotiolla istuskelusta ja tulen käyttötavoista liittyy vahvoja tunteita. Kirja henkii nuotiopiirin taikaa ja tunnelmoi tulen ympärillä. Sisälläni asuva sukupolvien mittainen eränkävijä viihtyy tässä seurassa.

Pekka Laine & Pertti Rovamo
Sidosasu:  Sidottu
Sivumäärä 133
Koko 205 x 240 mm
Kirjastoluokka 79.4
ISBN 9789512088355
Gummerus kustannus, syyskuu 2014

Marita Vokkolainen