Porovuosi – Tutkija pororenkinä Sompiossa

Porovuosi on monella tavoin hyvin mielenkiintoinen kirja: Se on tutkijan kirjoittama, asioita tarkastellaan monelta eri näkökulmalta ja teoriat keskustelevat keskenään. Lukija saa taustoja ja eväitä miettiä monimutkaisiakin yhtälöitä, jotka saattavat vaikuttaa esimerkiksi porolaitumien kuntoon. Välillä sukelletaan syvälle lukuihin ja yksityiskohtiin, mutta onneksi ei juututa. Kirja ei ole tutkimusraportti, vaan rikas, elävä kertomus porosta, poronhoidosta ennen ja nyt sekä elämästä poron ympärillä.

Poronhoidon lisäksi kirjassa kuvataan poron biologiaa ja laumakäyttäytymistä sekä poron lähieläimiä, sääskiä ja petoja. Se kertoo myös yhteisöstä poronhoidon ympärillä, sen suhteista ja pelisäännöistä. Tarinat ovat kiehtovia, jopa meheviä, ja henkilöt ovat mielenkiintoisia eri sukupolvien eläviä ihmisiä. Helle onnistuu kertomaan jutut tyylikkäästi, lukija ei tunne tirkistelevänsä.

Kuvia on kirjassa paljon. Isoja, hienoja kuvia sekä pienempiä, molemmat tukevat ja täydentävät tekstiä. Poroslangin sanasto on runsas, lähdeluettelo on tutkijamaisen kattava.

Suosittelen kirjaa lämpimästi lahjakirjaksi tai omaksi iloksi Lapin ja porojen ystävälle.

ISBN: 978-952-301-027-7
Teksti ja kuvat: Timo Helle
Ulkoasu ja kuvankäsittely: Aarnipaja Ky
184 sivua, koko 280X220 mm, ovh 43 euroa, YKL 67.46
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo
Kustantaja: Maahenki Oy, 2015

Kuvia kirjasta: