Etusivu
Suuri herkkutattikirja
- Tietoja
- Kategoria: Kirjoja
- Julkaistu: 18.12.2015 18:55
- Kirjoittanut Marita Vokkolainen
Miksi kokonainen kirja herkkutatista ?
Kieltämättä ihmettelen samaa kuin kirjan kirjoittaja Pål Karlsen kirjansa alussa. Kirja on jaettu lukijaystävällisesti osiin. Perusteet avaa herkkutatin olemusta historiassa kolmessa eri valtiossa, Kiinassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Miten Herkkutattia kutsutaan eri maissa?, ja mikä onkaan kivitatti?
Jatkokurssissa päästään itse asiaan, eli herkkutattijahtiin. Herkkutatti ei kasva ihan missä sattuu, mutta toisaalta se ei ole vain jonkun yhden puun kaveri. Entä miten lämpötila ja kosteus vaikuttaa Herkkutatin elämään jo paljon ennen syksyn satokautta.
Eikö olisi helppoa vain viljellä Herkkutattia, riittäisi kaikille tätä herkkua? Vielä mitä, tämä sieni on villi ja vapaa, ei suostu viljeltäväksi kauppatavaraksi, halvaksi pitsantäytteeksi.
Herkkusieni kauppatavarana sensijaan avaa näkökulmaa sen merkityksestä tulonlähteenä yksittäiselle kerääjälle ja tukkukaupalle maailmanmarkkinoilla. Myös Herkkutatti ravinnonlähteenä, sekä sen ravintoarvot tulevat kirjassa esiin.
Ruokaosuus kertoo kuinka arvokasta raaka-ainetta käsitellään hyvin, tai huonosti. Reseptit ovat meille suomalaisille tavan sienestäjille hiukan erikoisia, mutta varmasti kokeilemisen arvoisia.
Miltä kuulostaa Porcini Cappuccino, Cépe Tarte Flambée d'Oregon, tai Herkkutatilla ja keisarihummerilla täytetyt truffoletit? Toki löytyy tutumpiakin herkkuja, kuten risotto, kermainen keitto, tai piirakka.
Kirjan kuvitus on monipuolinen ja teknisesti laadukas. Kauniita täydellisiä tatteja, tatteja meille oudossa ympäristössä, tatit shakkilaudalla jne. Kuvat Herkkutatin kasvuympäristöistä miellytti silmää. Herkkutatilla on osansa myös kuvataiteessa.
Kirja on erilainen sienikirja, se on selvää, kiinnostaako se tavan sienestäjää? Minussa se ainakin herätti aivan uudenlaisen suhteen Herkkutattiin. Oispa nyt syksy, lähtisin sienimetsään aivan uudella asenteella.
Herkkutattikirjaa makustellessä tuli monta hauskaa ja oivaltavaa hetkeä, paras ehkä Herkkutatin oma tarina. Lue se vaikka lapselle, niin voit saada uuden innokkaan sienikaverin.
Onko Herkkutatista kirjaksi asti, kyllä vaan.
Pål Karlsen: Suuri herkkutattikirja
ISBN/EAN 978-952-312-188-1
Luokka 68.22, Suomennos Jutta Jarvansalo
Sidottu, nelivärinen, 204 s.
Tuire Jalaskoski