Kirjoja

Kohtuus vaarassa

Joensuussa ja sen ympäristössä toimiva Kohtuusliike on 2009 alkunsa saanut kansalaisliike. Ryhmän julkaiseman pamfletin kirjoittajat ovat liikkeen aktiiveja, tutkijoita, luonnonsuojelujärjestöissä toimivia, virkamiehiä, kirjailijoita – siis tavallisia meikäläisiä. Kirjassa on sekä tieteellisin kriteerein laadittuja tutkimusraportteja että kirjoittajien omia kokemuksia.

Kirjan artikkeleissa tarkastellaan kulutuksen ongelmien lisäksi myös elämäntapaan liittyviä aiheita kuten liikaa kiirettä ja suorittamista, sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja hiljaisuuden puutetta. Artikkeleiden sisällöistä mainittakoon kestävä kehitys, taloudellinen kasvu, eläinten hyödyntäminen, ihmisen suhde luontoon, ilmastonmuutos, kaivostoiminta, energian saanti ja käyttö, kalastus, metsänkäyttö, mainonta, teknologian ongelmallisuus, muovikassien käyttö ja hiljaisuus.

Kansalaisliikkeen ”kymmenen kohtuullista vaatimusta” sisältävät pamfletin pääajatukset:
1. Elämäntavan syvällinen muutos on välttämätön. Pelkkä teknologia ei pelasta.
2. Tarvitaan yhteisiä sitovia rajoituksia kulutukseen. Tulevien sukupolvien pöydästä syöminen on lopetettava.
3. Energian käytön vähentäminen ainoa mahdollisuus vastata riittävän nopeasti ilmastokriisin haasteeseen. Kulutusta on supistettava oikeudenmukaisesti ja hallitusti.
4. Ydinenergian ja uraanikaivosten tilalle hajautettu ja uusiutuva energiantuotanto.
5. Mainontaa on rajoitettava. Se luo keinotekoisia tarpeita.
6. Paikallisen tiedon tuhoaminen on lopetettava. Kokemusperäistä viisautta tarvitaan ekologisesti kriisiytyvässä maailmassa.
7. Luonnonvarojen kuluttamista on verotettava progressiivisesti.
8. Asevarustelu on lopetettava. Se vie ihmiskunnalta voimavarat ilmastokriisin torjunnasta.
9. Rajallisella maapallolla on luovuttava tavoittelemasta jatkuvaa kasvua.
10. Kohtuus arvoonsa. Se on vapautta kulutusriippuvuuksista.

Kohtuus vaarassa pyrkii herättämään ja ravistelemaan lukijansa ajatuksia ja onnistuu siinä. Myös retkeilijän on syytä pyrkiä kohtuullisuuteen vaikka ei kaikista kirjan periaatteista olisikaan samaa mieltä.

Kirja on saatavana painettuna versiona kirjakaupoista ja ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa:                         
http://www.e-julkaisu.fi/kohtuusvaarassa/onnen_aikoja_rajallisella_planeetalla/

 

Topi Linjama&Pauliina Kainulainen (toim.): Kohtuus vaarassa. Onnen aikoja rajallisella planeetalla.                                                                          Kirjokansi 2015.217s. ISBN 978-952-7142-13-4



Matti Koponen

Valloittavat lajit

                       
Valloittavat lajit on kaksitahoinen otsikko: ovatko kirjassa tarkoitetut lajit alaa valloittavia eli ekspansiivisia vai viehättäviä, mieltä valloittavia? Tavallaan molempia, vaikka kirjassa tarkastellaan eliöitä, jotka leviämällä valloittavat uusia alueita. Biologi Seppo Turunen on Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja ja alan asiantuntija. Siksi kirja on tieteellisellä tarkkuudella valloittavasti kirjoitettu.

Kirjassa tarkastellaan tulokaslajeja eli vieraslajeja, joilla tarkoitetaan ihmisen tarkoituksella tai tahattomasti uuteen ympäristöön siirtämiä eliölajeja. Tulokaslaji voi olla myös ilman ihmisen vaikutusta tullut. Osa vieraslajeista on haitallisia, osa hyödyllisiä, jotkin kauniita, ja useimmat ovat harmittomia. Voi olla yllätys, että maailmanlaajuisesti haitallisimpiin lajeihin luetaan taudinaiheuttajien ohella esimerkiksi vuohi, sika, lammas, nauta, hevonen ja kissa. Maailman kymmenien tuhansien tulokaslajin joukossa vain pieni osa on todella haitallisia. Sellaisia tietysti ovat ravinto- ja hyötykasveja tuhoavat ja sairauksia aiheuttavat hyönteiset, bakteerit ja eläimet. Kirjoittajan mukaan ei etukäteen voi tietää, mikä eliö tulee olemaan haitallinen, sitäpaitsi sama eliö voi eri puolilla maailmaa olla haitallinen tai hyödyllinen. Suomessa erityisen haitallisiksi luettavia vieraslajeja on kuusi: minkki, espanjansiruetana, persianjättiputki, kaukasianjättiputki, armenianjättiputki ja kurtturuusu.

Mikä sitten on kaikkein haitallisin vieraslaji? Tietenkin se on ihminen! Ihminen levittäytyy kaikkialle, hyödyntää ja hävittää luontoa tehokkaasti.

Turunen elävöittää kirjan tekstiä omilla kokemuksillaan ja havainnoillaan. Hän kirjoittaa ymmärrettävästi ja hyvällä kielellä. Maia Raitasen piirrosvärikuvat ovat erinomaisia.


Seppo Turunen: Valloittavat lajit. Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin.
                          Into 2015, 324 s.
                          ISBN  978–952–264–370–4


Matti Koponen

Kengännauhakassalla maailmalla

Jyväskylässä syntynyt 12-vuotiaana vanhempiensa mukana Kanadaan muuttanut Eero Sorila on poikkeuksellinen mies: käynyt yli 100 maassa, ja aina hyvin halvalla. Hän kulkee ns. ”kengännauhakassalla” eli mahdollisimman vähin kustannuksin ja kun rahat loppuvat, pestautuu vaikkapa merimieheksi. Hän liftaa, kävelee, yöpyy puiston penkillä tai poliisiasemalla putkassa.

Sorila myös retkeilee, patikoi, kiipeää vuorille, meloo, pyöräilee; on yöpynyt Lapissa autiotuvassa ja liftannut Hannu Hautalan kyydissä. Hän on tavannut hyvin monenlaisia ihmisiä mutta kohdannut lähes aina suurta ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta. ”Elämän suurin ongelma ei ole naapurissa tai yhteiskunnassa. Löydän sen peilistä.”

Sorila on matkailija, retkeilijä, seikkailija ja valokuvaaja. Kengännauhakassalla maailman ympäri on virkistävällä tavalla erilainen kirja – tehdään sellaista mitä ei uskoisi mahdolliseksi. Ja kirjan sävy on myönteinen, rohkaiseva, toivoa tuova.



Eero Sorila: Kengännauhakassalla maailman ympäri.
                     Books of Demand GmbH 2010, 276 s.
                     ISBN: 978-952-498-769-1



Matti Koponen

Tuntureita ja kairaa kulkemassa


Simo Jyväsjärven kirja sisältää retkipäiväkirjat paristakymmenestä lapinvaelluksesta Saariselälle, Käsivarteen, Itäkairaan ja Kuusamoon. Kertomuksissa kuvataan tarkasti vaellusten vaiheet, menomatka, reitit, tauot, majoittumiset, ruokailut, vaelluksen lopetus ja paluu kotiin. Jonkin verran myös tunnelmia ja kokemuksia on mukana. Kirjoitukset ovat hyvin samanlaisia – lukijalle liian samanlaista, puuduttavan yksitoikkoista luettavaa. Tavallaaan tämä on ymmärrettävää, koska päiväkirjoista on kyse ja yli puolet vaelluksista on tehty samalla alueella Saariselän itäosissa. Toisaalta voisiko myös ajatella, että vaellukset eivät ulkoisilta puitteiltaan juuri eroa toisistaan, vaikka vaeltajasta ei siltä tunnukaan.

Kirja on kokeneen retkeilijän ja sielunsa Lapille menettäneen asiantuntevaa tekstiä.

Jyväsjärvi kirjoittaa hyvin. Kuitenkin jäin kaipaamaan syvällisempää kokemuksellisen puolen kuvausta. On ilahduttavaa, että hienosta harrastuksestamme on pitkästä aikaa julkaistu kirja.




Simo Jyväsjärvi: Tuntureita ja kairaa kulkemassa. Vaellusmuistoja Lapin selkosilta. Books on Demand GmbH,   257 s.
ISBN: 978-952-286-881-7



Matti Koponen

Alakategoriat