Tänne olemme koonneet juttuja varusteista

Varusteita keventäjille - Primus EtaPacklite

 

 

Primus EtaPacklite on tervetullut uutuus valmistajan polttoainetta säästävien Eta-keitinten sarjaan. Kokonaisuutena se on parisataa grammaa painavampi kuin litran kattilalla varustettu, pullon päälle ruuvattava EtaExpress, mutta siinä on isompi, 1.2 litran vetoinen kattila ja se seisoo omilla jaloillaan. Konstruktio on samantyyppinen kuin alkuperäisessä, isommassa EtaPower -keittimessä, mutta Packlite on nimensä veroisesti kompaktiksi pakkautuva ja kevyt kokonaisuus.
Paketti koostuu Eta-tyyppisestä eli pohjan lämpörivoilla varustetusta 1.2-litraisesta kattilasta, polykarbonaattikannesta, kiinteästä kahvasta, kokoonkiertyvästä tuulisuojasta ja itse polttimesta. Kokonaisuuden viimeistelee kattilaan sisään asetettava muovikulho, joka suojaa teflon-pinnoitetta naarmuuntumiselta, mutta toimii hyvin myös ruoka-astiana. Kaikki komponentit pakkautuvat kattilan sisään ja tilaa jää vielä 100 g kaasupönikälle sekä esim. tiskisienelle ja pienelle maustesirottimelle. Kattilan sisäpuolella on mitta-asteikko, joten tarvittavan vesimäärän mittaaminen on helppoa. Kattilan alapuolikin on suojattu muovikipolla, jota voi käyttää vaikka leipälautasena. Jos tämän osan jättää pois, ei pohjan alle taittuva kahva lukitse pakettia tiukaksi, mutta kokonaisuus tietysti hieman kevenee.

 

Pakkauksesta keittelyvalmiiksi keitin saadaan parissa minuutissa. Tuulisuojan lukittuminen on ehkä haastavin osa, sillä lukitustapin on napsahdettava hahloon kunnolla, ettei suoja luista kasaan kesken keittelyn. Materiaali on melko ohutta, joten jo viikon käytössä näkyi testiyksilössä hahlon kulumista ja väljentymistä. Hyvin hammastetut kattilatuet käännetään auki ja avattu tuulisuoja asetetaan niiden varaan. Kattilan kiinteä kahva käännetään pohjasta vaakasuoraan ja lukitaan liukuvalla lukitsimella.Keitin on varustettu piezo-sytyttimellä, joten tulitikkuja ei tarvita. Tehoksi ilmoitetaan 2000 W, mikä tarkoittaa, että vesilitra kiehuu keskimäärin kahdessa ja puolessa minuutissa.Kaikkine varusteineen ja kuljetuspusseineen EtaPacklite painaa vain 711 g. Taloudellisen polttoaineenkulutuksen ansiosta se keventää keitin + polttoaine -yhdistelmän kokonaispainoa, koska tavallisiin kaasukeittimiin ja kattiloihin verrattuna kaasua säästyy jopa 50%. Viikon mittaisella kylmän kelin syysreissulla kolmen hengen retkikunta kulutti n. 150 grammaa kaasua, kun osa keittelyistä hoidettiin nuotiopannulla. Todennäköisesti 230 g kaasupatruuna olisi riittänyt jos nuotiota ei olisi lainkaan hyödynnetty. Suurin osa ruuanlaitosta oli kuitenkin vain veden keittoa, joten pidempään haudutettaville  aterioille tulee luonnollisestikin varata enemmän polttoainetta.


Valmistajan kotisivut:
http://www.primus.eu/Templates/Pages/3_cols_white_middle.aspx?SectionId=5888

 

Minna Lumirae

Varusteita keventäjille - Therm-A-Rest Neoair
 

Erilaisia ilmatäytteisiä makuualustoja on ollut markkinoilla ja vuosia, samoin lämpimiä alustoja, mutta Therm-A-Restin vuoden 2009 uutuus, NeoAir on molempia. Uskomattoman kompaktilla, lähes virvoitusjuomatölkin kokoisella pakkauskoollaan se ei vie pienestäkään repusta juurikaan tilaa, mutta tarjoaa silti jopa kylkinukkujalle mukavan pehmoisen makuusijan lämpimyydestä tinkimättä. Regular-kokoinen alusta on mitoiltaan 51 x 183 cm ja painaa 410 grammaa, L-kokoisen vastaavat lukemat ovat 63 x 196 cm ja 550 g. Saatavilla on myös lyhyemmän käyttäjän medium-koko (51 x 168 cm, 370 g) sekä todellisen viilaajan short, jolla pituutta on enää 119 cm, mutta painokin tipahtaa vastaavasti 260 grammaan. Alustan paksuus koosta riippumatta on n. 6 cm (täyttöasteesta riippuen). NeoAir on tarkoitettu kolmen vuodenajan käyttöön, kovemmille pakkaskeleille sen eristävyys ei riitä. Eristävyyttä kuvaava R-arvo NeoAirilla on 2.5, kun tavallisen ilmatäytteisen vastaava on alle 1 ja esim. Therm-A-Restin 2.5 cm paksun Z-lite-solumuovialustan 2.2.

Vallankumouksellinen lämmöneristävyys ilman lisäpainoa tuovaa täytemateriaalia saavutetaan kahdella teknisellä ratkaisulla. Alustan ilmakanavat on sijoitettu poikittain, ja jokaisen kanavan sisällä on v-mallisia lokeroita, jotka estävät tehokkaasti ilman liikkumista. Lisäksi alustan ala- ja sisäpuoli on pinnoitettu lämpöä takaisin nukkujaan ja kylmää takaisin maahan heijastavalla materiaalilla. Valmistus on monivaiheinen, ja teknisen toteutuksen vaativuus näkyy alustan hinnassa. Regular-kokoinen alusta maksaa useimmissa suomalaisissa retkeilykaupoissa 179 euroa.


Alustan alapuolta

Väriltään NeoAir on kirkkaan neonkeltainen, ja päällysmateriaali tuntuu niin ohuelta, että on itsestäänselvää ettei se kestä kulutusta yhtä huolettomasti kuin painavammasta materiaalista valmistetut alustat. Pohjattomassa majoitteessa yöpyjän kannattaa asettaa alustan alle suojaksi esimerkiksi ohut avaruuslakana.

Ilmeisesti ohuudestaan johtuen päällysmateriaali myös rapisee kuuluvasti. Yllättävää kyllä ainakaan itse en kuitenkaan käytössä ole kokenut sitä häiritseväksi, vaikka olen melko herkkäuninen. Muiltakaan samassa teltassa nukkujilta ei ole kuulunut valituksia. Alusta on myös miellyttävän nahkea, eli ei luista liukkaallakaan teltanpohjalla.

NeoAir on helpohko puhaltaa täyteen, vaikkakin v-lokerorakenne selvästi vastustaa ilman liikkumista alustan sisällä. Noin 20 puhallusta tarvitaan riittävän tukevuuden saavuttamiseen. Nukkujan painosta riippuu, miten täyteen alusta pitää puhaltaa, jotta asentoa vaihtaessakaan ei esim. lonkka painu maahan asti.

Leveyssuunnassa vain 51 cm kokoisella alustalla ei kovin leveälle voi asettua. Isokokoisten sekä mielellään kylkiasennossa polvet koukussa nukkuvien kannattaakin hankkia large-mittainen alusta, jolla on leveyttäkin vähän enemmän.


Medium-kokoinen NeoAir litran juomapullon vierellä

Alustan keveys ja pehmeys ovat helposti todettavissa, mutta oli vaikea uskoa sen lämmöneristävyyteen vakuttavista mainospuheista huolimatta. Testasin alustaa sekä lämpimän kesäretken aikana että syyskuun puolivälin vaelluksella Muotkatuntureilla. Syysvaelluksen loppupuolen öinä elohopea painui pari astetta pakkasen puolelle. Vaikka olen hyvin herkkä palelemaan, en koko yönä tuntenut vilunväristyksiä eikä alusta tuntunut kylmältä asentoa vaihtaessakaan. Viimeisenä yönä oli pakkasta jo enemmän, luultavasti lähempänä kymmentä astetta. Silloin hiipi kylmä pikku hiljaa hartioihin ja yläselkään. Asetin ohuen solumuovinpätkän hartioiden ja reisien välille, eikä tämän enempää lisäeristystä tarvittu loppuyön nukkumismukavuuden takaamiseen. Lupaukset NeoAirin kolmen vuodenajan käyttökelpoisuudesta siis täyttyivät, mutta herkästi palelevan kannattaa varautua lisäeristykseen jos retken ajaksi on luvassa pakkasia.

Valmistajan kotisivut:
http://cascadedesigns.com/therm-a-rest/mattresses/fast-and-light/neoair/product