Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Riekkomailla

Kuivaniemellä syntynyt Jorma Koski, joka sallii itseään kutsuttavan eräkirjailijaksi, päätyi jo poikana "pyörimään pöheiköissä aina kun kotitöiltä jouti, muut harrastukset olivat kaukana". Hän kävi metsällä veljiensä kanssa ja piti reissuista päiväkirjaa. Kerran Koski lähetti päiväkirjanmerkintöjen pohjalta laaditun tarinan kirjoituskilpailuun. Se tarina ei vielä menestynyt, mutta Koski lupasi veljilleen yrittää niin kauan, että palkinto tulee. Koski huomasi vähitellen, että kertomuksista tulee mielenkiintoisempia, kun luopuu perinteisestä erätarinan kaavasta, jossa mies lähtee koiran kanssa metsälle, jälestää saalista, ampuu, juo nuotiokahvit ja palaa kotiin saaliineen. Aiheiden laajentamisen myötä hänen kertomuksensa alkoivat kelvata kilparaadeille ja kustantajille sekä lukijoille.

Koski käyttää kertomustensa lähtökohtana edelleen usein todellisia sattumuksia, joiden ympärille hän rakentaa laajempaa elämänkuvaa. Hän sijoittaa tarinansa mielellään luontoon, koska pääsee siten liittämään mukaan itselleen mieleistä luontokuvausta.

Kahdeksantoista  vuoden aikana Koskelta on julkaistu kahdeksan metsästykseen, kalastukseen ja muuhun pohjoisen maaseudun elämään liittyvää tarinakokoelmaa. Niistä tuorein on tänä keväänä ilmestynyt Riekkomailla, jossa on 15 novellia. Novellit avaavat näkymiä pohjoisen luontoon ja ennen kaikkea siellä asuvien miesten mieliin. Naisiakin on toki mukana, mutta näkökulma on miesten tai kasvuiässä olevien poikien, jotka kaipaavat metsälle ja kalaan siinä muun elämisen ohessa.

Pohjoisessa on usein kylmää ja pimeää, metsälle tai vesille lähtö ei aina onnistu ja saaliidenkin laita on usein niin ja näin. Joidenkin novellien tunnelma on alakuloinen, joskin jostain valonsäde aina löytyy. Miehet pääsevät onneksi kulkemaan myös keveämmällä mielellä ja lempeä huumori kutkuttaa lukijan mieltä. Kosken rauhallinen, usein tavallista arkea kuvaava kerronta välittää konstailematta aitoja tunteita ja tunnelmia niin menneiltä vuosikymmeniltä kuin nykypäivästäkin.

Kirjan teksti: Jorma Koski
Kannen kuva: Kimmo Koski
Sivuja: 199
ISBN: 978-951-23-5859-5
Karisto Oy, helmikuu 2015
Kirja on saatavissa myös sähköisenä.

Maarit Nisu

Vaeltajat

Luontokirjojen laadun takaa nimi Jorma Luhta. Hänen uusin teoksensa Vaeltajat vie matkalle pohjoisille tuntureille. Hän vaeltaa vuodenkierron yhdessä eläinkunnan vaeltajien kanssa.

Luhta on suuri suosikkini luonnonkuvaajien joukosta. Hän on tarinankertoja – voisin lukea tekstin ilman kuvia, kuvat kertoisivat tarinaa ilman tekstiä.
Valokuvat ovat odotetusti huippulaadukkaita, tällä kertaa kohteet ovat entistäkin harvinaisempia. Kuvausvuonna sattunut sopulivaellus toi kameran eteen naalin ja tunturipöllön, jotka meille niin kauniina tässä kirjassa esitellään. Yhä uudelleen palaa katsomaan myös yleisimpien lintujen kuvien esiin nostamaa kauneutta, suokukko loistaa kuin etelän paratiisilintu.

Jorma Luhta nostaa esille luonnonsuojelullisia teemoja hienovaraisesti, antaen lukijan itsekin oivaltaa, hänen perustelunsa suojelun tarpeeseen on vakuuttavaa – tämä kirja. Kirjassa on kauneutta, kepeyttä ja tyyneyttä, huumoria ja ymmärrystä.

Kirjan ulkoasu on samassa tanssissa luonnon kanssa, sivuilla olevat jälkikuviot kiehtovia ja hyvä graafinen oivallus.

Tahdon uskoa, että Jorma Luhta kulkisi luonnossa ilman kameraakin ja nauttisi hetkistään silloinkin.
On meidän lukijoiden onni että hän jakaa kokemansa maailmalle.

Teksti ja valokuvat: Jorma Luhta
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
Kustantaja: Maahenki
ISBN: 978-952-301-023-9
Sivumäärä: 160
Koko: 275 x 255 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 75.71
Kielet: suomi

Marita Vokkolainen

Retkeily koiran kanssa

Koiran kanssa retkeileminen on yhä useamman harrastus, koira ihmisen kumppanina on tavallinen näky myös luonnossa. Koska kaikki eivät ole seppiä syntyessään tässäkään harrastuksessa, niin Minnan Toivolan kirja on oivallinen teos luettavaksi. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 2007. Kirjaa varten on haettu tietoa ja haastateltu monia koiransa kanssa aktiivisesti reissaavilta ihmisiä. Ehkä jotkut koiratkin ovat antaneet palautetta, tiedä sitä.

Sisältö on selkeästi jaettu osioihin, yleistä tietoa Suomen retkeilymaastoista ja retkelle valmistautumista on käsitelty perusteiltaan, näin pieneen julkaisuun mielestäni sopivasti ja asiallisesti. Koiran kannalta valmistautumista, suunnittelua ja mahdollisten varusteiden hankintaa on sitten käyty perusteellisesti läpi, ottaen huomioon eri rotujen ominaisuudet. Yhtä totuuttahan ei tässäkään asiassa ole olemassa. Kirjassa käsitellään myös koiran kanssa matkustamista julkisilla kulkuneuvoilla. Otsikoissa löytyvät aiheet mm.  tassujen huoltamisesta, reppujen kantamisesta, ruokailusta, yöpymisestä ja ensiavusta sekä tärkeänä huomioina jokamiehen oikeudet ja ne säännöt, jotka koskevat erityisesti koiransa kanssa luonnossa liikkuvia.

Mielestäni tämä kirja on taidokkaasti rautalangasta väännetty kirja aloittelijalle, josta varmasti löytyvät taidot ja tiedot siihen, että tohtii koiransa kanssa lähteä liikkeelle ja muodostaa sen jälkeen omat itselle ja koirallensa sopivat tavat toimia.
 
Kirjailija: Minna Toivola
Kustantaja: Art House
Sidosasu: Nidottu
Kieli: suomi Julkaistu: 2007
Sivumäärä: 158
ISBN10: 9518844283

Nuotiolla

Syksyn uutuuskirja avaa mielenkiintoisen oven tulen ja nuotion piiriin. Kirjan tekijät Pekka Laine ja Pertti Rovamo ovat pitkän linjan toimittajia, joten kirja on taitavasti kirjoitettu ja tietoa on käsitelty hyvin laajasti. Kuten tekijät itse luonnehtivat, tämä on visuaalinen tietokirja. Pertti Rovamolta on aiemmin ilmestynyt kirjat puuveneestä, umpihankihiihdosta sekä Savon retkeilyreiteistä. Heidän yhteistyöstä tämän kirjan osalta näkyy kokemus ja rakkaus luonnossa kulkemiseen ja vanhaan eräperinteeseen.

Mielenkiinnolla lueskelin ihmisen ja tulen kesyttämisen historiaa sekä suomalaisen eränkäynnin alkutaivalta. Kirjan kanssa yhdessä päädyin pohdiskelemaan eränkäynnin ja nykyisen retkeilyn suhdetta ja suhdetta tulen käyttöön. Nuotio, tulilla istuskeleminen, tulen tarve ja käyttötarkoitus muuttavat muotoaan. Harvoin tarvitsemme enää tulta selviytymiseen. Emme tarvitse enää rakovalkeita talvella metsässä yöpymiseen, aiemmin se on ollut välttämättömyys. Retkeilyvarusteet ovat muuttuneet noista ajoista, jolloin rakovalkean teko oli jokamiestaito. Erittäin mielenkiintoinen onkin kappale, jossa kerrotaan suomalaisen retkeilyn ja vaeltamisen alkujuurista 1800-luvun puolivälissä, jolloin August Ramsey ystävineen kulki patikoiden eteläisessä ja keskisessä Suomessa.
Tässä kirjassa nuotioilla istutaan, kalastetaan, tehdään nuotioruokaa ja patikoidaan myös pohjoisissa erämaissa. Rakovalkea – yöpuun aika saa oman lukunsa.

Kirjan lukeminen aukaisi hyvin sitä pohdintaa, mikä itsellä oli ajankohtaista. Kuinka jostain syvältä kumpuaa se tulehen tuijottelun tarve ja kuinka tärkeä se meille suomalaisille vieläkin näyttää olevan. Yleiseen keskusteluun tulien tekemisestä, nuotiolla istuskelusta ja tulen käyttötavoista liittyy vahvoja tunteita. Kirja henkii nuotiopiirin taikaa ja tunnelmoi tulen ympärillä. Sisälläni asuva sukupolvien mittainen eränkävijä viihtyy tässä seurassa.

Pekka Laine & Pertti Rovamo
Sidosasu:  Sidottu
Sivumäärä 133
Koko 205 x 240 mm
Kirjastoluokka 79.4
ISBN 9789512088355
Gummerus kustannus, syyskuu 2014

Marita Vokkolainen

Lisää artikkeleita...

  1. Ketunpyyntiopas
  2. Metsän tarina -luontokirja
  3. Siirtykäämme kaarnetaajuudelle
  4. Haluatko aloittaa sieniharrastuksen?
  5. Lapinhullu
  6. Suomen lasten retkeilyopas
  7. Vuoden kaunein kirja
  8. Lapsiperheen retkeilyopas
  9. Ahman kintereillä
  10. Polkupyörällä Jäämerelle ja Islannin ympäri
  11. Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista
  12. Luonnollisia Tuokioita - Raimo Bärman
  13. Retkeilijän opas
  14. Saamelaiset suomalaiset
  15. Jäitä pitkin
  16. Sopulikaupunki
  17. Puut – niiden humina
  18. Kamala luonto – parasta elämässä
  19. Retkeilijän kiviopas
  20. Lapintähti
  21. Retkeilijän autiotuvat
  22. Onnen hippuja - aikalaiskuvaa Lemmenjoen kultamailta
  23. Metsäveri - Aslak Ola Aikion elämää ja tarinoita
  24. Luonnossa Valkeapään kanssa
  25. Kuikka, alkulintu
  26. Vuosi metsässä
  27. Lasten kanssa Haltille
  28. Pieni poika muistelee
  29. Saariselkä Retkeilyopas ja kartta
  30. Tunturi- ja rantakasvit
  31. Cooking in Landscapes - Vegetarian and Fish Recipes for Explorers
  32. Lounais-Suomen retkeilyopas
  33. ”Ikävä erätön ilta.” Retkeilykirjallisuuden tarkastelua
  34. Entistä Enontekiötä
  35. Pylkkäs-Konsta mehtäämässä
  36. Retkeilijän kansallispuistot ja luontoelämykset
  37. Suomalainen aarniometsä
  38. Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen
  39. Suomen lasten luontokirja
  40. Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila
  41. Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämäkerta
  42. Sininen karhu
  43. Balladi kauniista Petronellasta
  44. Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja
  45. Viimeiset vieraat – Elämää autiotaloissa
  46. Pöytään isketty puukko
  47. Pitkin poikin Saariselkää
  48. Lappia kuvin ja sanoin
  49. Inarin Lapin luonto- ja lintukohdeopas
  50. Unelma Saimaasta
  51. Kevät lintusaarella
  52. Lintutornit
  53. Opas erämaihin
  54. Linkolan soutajan päiväkirja
  55. Järveltä ikuisuuteen
  56. Missä pitkospuut päättyvät - retkielämyksiä erämaassa
  57. Älä hukkaa hauku
  58. Talviretken käsikirja
  59. Sopulipoluilla
  60. Tarujen tunturit
  61. Jorma Luhta - Metson kuolema
  62. Kirjoja nousevalle nuorisolle
  63. Veikko Haakanan runoteokset
  64. Jorma Luhta - Tähtiyöt
  65. Eeva Kilpi - Lapikkaita
  66. Jorma Ollikainen - Kelokämppä
  67. Viiimeinen kesä: Arvitin kanssa Tuntsan lohijoella
  68. Vaiettu joki – Pekka Jurvelin
  69. Havukka-ahon ajattelija, Veikko Huovinen
  70. Neljä retkeä läpi Suomen, Erkki Lampen
  71. Vasan kevät, Inkeri West