Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Metsän tarina -luontokirja

Metsän tarina kirja perustuu samannimiseen upeaan luontoelokuvaan. Kirjalla ja elokuvalla on samat tekijät, kirjailija Ville Suhonen on laatinut tekstin, luontokuvaajat Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen ovat ottaneet kirjan kuvat. Metsän tarina on täynnä satuja ja taruja, mutta sen perusta on eletyssä elämässä, lapsuuden tarinoissa. Tarinan pääosissa ovat metsän asukit, puut, tunnelmat ja luonnonilmiöt. Kirjassa metsä on ihmisen kumppani, jota kunnioitetaan.

Kirja on kaunis hienovarainen ylistys metsälle, puille ja metsän asukeille. Kuvat ovat uskomattoman upeita, herkkiä ja tosia ilman kiiltokuvamaisuutta. Taitto on tyylikäs. Tarinat soljuvat tuokioina ja jättävät paljon tilaa lukijan mielelle vaellella. Kirjassa kulkevat rinnan muinaiset uskomukset ja kulkijan ajatukset, luonnonystävän on helppo tunnistaa samoilijan tunnelmia, metsän tenho.

Suosittelen kirjaa kaikenikäisille, sitä voi lukea satukirjana, katsella hienona kuvakirjana - se sopii luonnonystävän ilo- ja voimakirjaksi.

Ville Suhonen, Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen: Metsän tarina
ISBN: 978-952-5870-95-4
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
208 sivua, koko 200x220 mm, sidottu
Maahenki 2013

 

Pressikuvia Metsän tarina kirjasta:

 

 

 

 

 

Siirtykäämme kaarnetaajuudelle

Eero Murtomäki on kärkipään luontokuvauksemme nestori. Hän on yhä seitsenkymppisenä uskomattoman tuottoisa, ja pukannut viimeisten vuosien aikana suurenmoisia luontokirjoja pitkän ja kunniakkaan rivin. Jokainen niistä on pitänyt sisällään mestarillisen intensiivisiä kuvauksia luonnostamme.

Itsestään melua pitämättömänä Murtomäki on kuitenkin samalla vajonnut suuren yleisön tietoisuuden ulkopuolelle. Moni ei tunne häntä enää, vaikka hän ehti nauttia jopa valtion suurinta tunnustuspalkintoa, 15 vuoden mittaista taiteilija-apurahaa. Viime vuonna Murtomäelle myönnettiin Suomen Luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinto elämäntyöstään.

Murtomäki on tullut tunnetuksi merikotkista ja niiden suojelutyöstä kertovista teoksistaan, mutta myös mystiseltä kuulostavan luonnon toisen tietoisuuden etsijänä ja tulkitsijana. Hänellä on edelleen vahva ja yksinkertainen side luontoon, samanlainen joka on ollut metsästäjillä ennen tuliaseiden yleistymistä – nöyrän pyytömiehen asenne.

Uusimmassa teoksessaan Kaarne – tietolintu Murtomäki liikkuu tutussa aiheessa. Jo teoksessaan Mahtilintu yli 20 vuoden takaa hän pohti oman mahtilintunsa merkitystä. Hän oli pitkään luullut tiennäyttäjäkseen uljasta ja uhanalaista merikotkaa, kunnes havahtui tajuamaan korppien merkityksen omalle tietoisuudelleen. Hän tunsi palaavansa kaarnetaajuudelle, käyttäen vanhasta esisuomalaisten ja -saamelaisten noitalinnusta sen vanhempaa nimitystä.

Murtomäki kuljettaakin Kaarne-teoksessaan lukijaa vahvoissa tunnelmissa ja tilannekuvauksissa. Hän on siinäkin mielessä toisenlainen luontokuvaaja, että hänen kirjoissaan edetään tekstin kautta – upeat kuvat vain kuvittavat kerrottua.

Murtomäen luonnossa mikään ei tapahdu sattumalta. Kaikella on tarkoituksensa, kaikella on järkensä, ja ihmisen tehtäväksi jää kokea yksittäiset tapahtumat oman tietoisuutensa mukaan joko arkaaisina ennusmerkkeinä tai vain yksinkertaisena luonnon tarkoituksenmukaisuutena, luonnon omana taiteena. Tässä kontekstissa ihminen on vain pelkkä tarkkailija, merkkien tulkitsija ja itseyden etsijä.

Murtomäen teos on upea kunnianosoitus ihmisten ikiaikaiselle yhteydelle luontokappaleisiin. Tässä tapauksessa teos tekee sitäerityisesti kaarneille, joiden viisautta ja tarkkaavaisuutta ovat ihmetelleet myös luonnontutkijat kautta aikojen. Harvapa tietää esimerkiksi sitä, että korpeilla on yli 70 erilaista ja selvästi eri tilanteisiin liittyvää äännähdystä.

Kirjassa liikutaan samalla Inarin Lapin korppipahdoilla ja Murtomäen kunnioittavasti Romentolaksi kutsumassaan Inarijärven rantametsässä, joka tuo hänelle mieleen Gallen-Kallelan Kullervo-maalauksen ikimetsätunnelman.

Murtomäki pohtii mielellään myös toisenlaisen tietoisuuden merkitystä ja sisältöä. Hän ei kuitenkaan mystifioi luontoa liikaa: Minulle ainoa korkeampi voima, jonka vaikutus on kiistaton, oli aurinko, Päivä, mutta siihenkään ei tarvinnut uskoa, koska sen tiesi. En silti kokenut elämäntapaani mitenkään pinnallisena, sillä sitä rikastivat luonnon kunnioitus, vastuuntunto ja kiitollisuus, että sain olla aikani osa kaikkeutta.

Murtomäen soisi kokevan suuren renessanssin. Jokaisen luontoon ystävyyttä ja veljeyttä kokevan kannattaa kaivaa esiin hänen tuotantoaan. Kaarne-teoksen lisäksi vaikkapa teokset Mahtilintu, Mennyt meissä, Muutos meissä sekä Kurkirannikko.

Eero Murtomäki: Kaarne – tietolintu

Lumimuutos Osuuskunta ja PrioRita, Vaasa 2012

http://www.lumi.fi/

Vesa Luhta

Haluatko aloittaa sieniharrastuksen?

Alkajan sieniretki Sieniopas

Kirjanen on suunnattu aloittavalle sieniharrastajalle. Sienien tuntomerkit kuvataan pelkistettyinä ja teksteissä vältetään tieteellisyyttä. Tämän kirjasen tavoitteena onkin rohkaista lukijaa poimimaan ja oppimaan sieniä, joissa erehtymisenvaara on vähäinen. Näin oppaan laatinut Hannu Ylönen kuvailee kirjasta alkusanoissa. Kokemuksesta voin sanoa, että liika tieto voi aiheuttaa hämmennystä. Itse ostin aikanaan sienikirjan jossa oli kaikki mahdolliset sienet. Vaan kuinka kävikään, metsässä olin entistä epävarmempi siitä mitkä ovat niitä oikeita etsimiäni herkkuja. Tuli lajiähky. Lopulta päädyin keräämään vain niitä helpoiten tunnistettavia, taatusti herkullisimpia sieniä joita ei tarvitse ryöpätä.

Takaisin kirjaseen, se on kokonsa puolesta helppo ottaa mukaan sieniretkelle, mahtuu vaikka reiluun reisitaskuun. Sivut eivät myöskään säikähdä pientä kosteutta. Kuvat ovat selkeitä ja kuvailutekstit helposti ymmärrettäviä ja omaksuttavia. Kirjasen lopussa on myös vinkkejä säilöntään ja herkullisia sienireseptejä. Tätä opasta on helppo suositella, erityisesti sinulle joka haluat oppia muutaman hyvän sienen, ihan vaikka yksi kerrallaan. Lisää sieniasiaa löytyy vielä osoittesta www.sieniretki.fi. Sivuilta löytyvät myös tilaustiedot.

Kirjaan tutustui sienihöperö Tuire

Alkajan sieniretki Sieniopas

Hannu Ylönen, 2013

ISBN 978-952-286-684-4, Wire-O, 40 sivua
 

Lapinhullu


Kalevi Leppäsen Lapinhullu on erikoinen teos, ei tulisi monellekaan mieleen kirjoittaa tietokirjaa lapinhulluudesta. Tartuin kirjaan suurin odotuksin; vihdoinkin joku kirjoittaa tieteellistä tekstiä retkeilijän rakastamasta aiheesta.

Leppänen määrittää lapinhulluuden avarasti: intohimoinen lapinretkeilijä ja vaeltaja tai Lappiin muuttanut ja siihen syvästi kiintynyt henkilö. Lapinhulluus on mielentila, johon sisältyy rakastumisen kaltaista syvää kiintymystä. Lappi on pyhä paikka, jossa keskeisintä on luonto.

Kirjassa tarkastellaan lapinhulluuden  taustaa, historiaa ja käsitteen syntyä. Parikymmentä enemmän tai vähemmän lapinhulluksi nimitettävää henkilöä esitellään. Heistä melkein jokainen on tunnettu henkilö, mahtimiehiä, taiteilijoita, Lappiin muuttaneita ja retkeilijöitä. Kirjoittajalle ei ole tärkeää, mitä henkilö itse omasta lapinhulludestaan ajattelee tai on ajatellut. Kiinnostavia ovat luvut esimerkiksi Millie McKaysta, Anton Niemeierista, Armas Launiksesta, Eeva Kilvestä ja ensimmäisenä kirjassaan v. 1941 lapinhullu-sanaa käyttäneestä Lieselotte Kattwinkelista. Hyvin kulunutta, vanhaa toistavaa tekstiä on K. M. Walleniuksesta, Urho Kekkosesta ja Petronellasta. En oikein ymmärrä, millä tavoin Juha Vainio, Unto Mononen ja Mauri Sariola liittyvät aiheeseen – tekeekö lapinhulluksi se, että kirjoittaa Lappiin sijoittuvan kirjan tai tekee muutaman runon tai laulun Lapista, näitähän em. henkilöt työkseen tekivät. Ovathan he silti voineet olla lapinhulluja, lukijalle vain ei oikein avaudu, millä tavoin.

Tavallisia, vähemmän tunnettuja vaeltajia ja retkeilijöitä kirjaan on päässyt vain kaksi: Sirkka Ikonen, hänkin hyvin lyhyesti, ja kirjoittaja itse. Haastateltaviksi sopivia lapinhulluja olisi kyllä löytynyt mielin määrin vaikkapa Internetin kautta. Mehän niitä kaikkein hulluimpia olemme!

Kirjan aihe on kiinnostava, mutta suuret odotukseni eivät lukemisen mukana täyttyneet. Kirja on kyllä monipuolinen ja perusteellinen ja määritelmä on hyvä. Kirjoittajan ote on tietokirjamainen, lähteetkin on mainittu, lähdeaineisto on laaja, teksti on sujuvaa mutta paikoitellen toistellaan asioita. Minua häiritsi se, että retkeilystä kertovia kirjoja nimitetään eräkirjoiksi. Markku Varis on määrittänyt 2003 tutkimuksessaan Ikävä erätön ilta eräkirjan kaunokirjaksi, jonka pääasiallisena sisältönä on metsästys tai kalastus. Tämän mukaisesti Kullervo Kemppistä ei voi sanoa eräkirjailijaksi. Yksittäisenä outona lauseena pidän sivun 220 toteamusta: ”varsin moni jaksaa patikoida vaikka 50 kilometriä päivässä”. Jaksaakohan! Kirjassa on myös virheitä nimissä ja lähteissä. 


Kalevi Leppänen: Lapinhullu. Tarinoita Lappiin rakastuneista.
                        SKS 2014, 309 s.
                        ISBN 978-952-222-490-3

Matti Koponen

Lisää artikkeleita...

 1. Suomen lasten retkeilyopas
 2. Vuoden kaunein kirja
 3. Lapsiperheen retkeilyopas
 4. Ahman kintereillä
 5. Polkupyörällä Jäämerelle ja Islannin ympäri
 6. Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista
 7. Luonnollisia Tuokioita - Raimo Bärman
 8. Retkeilijän opas
 9. Saamelaiset suomalaiset
 10. Jäitä pitkin
 11. Sopulikaupunki
 12. Puut – niiden humina
 13. Kamala luonto – parasta elämässä
 14. Retkeilijän kiviopas
 15. Lapintähti
 16. Retkeilijän autiotuvat
 17. Onnen hippuja - aikalaiskuvaa Lemmenjoen kultamailta
 18. Metsäveri - Aslak Ola Aikion elämää ja tarinoita
 19. Luonnossa Valkeapään kanssa
 20. Kuikka, alkulintu
 21. Vuosi metsässä
 22. Lasten kanssa Haltille
 23. Pieni poika muistelee
 24. Saariselkä Retkeilyopas ja kartta
 25. Tunturi- ja rantakasvit
 26. Cooking in Landscapes - Vegetarian and Fish Recipes for Explorers
 27. Lounais-Suomen retkeilyopas
 28. ”Ikävä erätön ilta.” Retkeilykirjallisuuden tarkastelua
 29. Entistä Enontekiötä
 30. Pylkkäs-Konsta mehtäämässä
 31. Retkeilijän kansallispuistot ja luontoelämykset
 32. Suomalainen aarniometsä
 33. Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen
 34. Suomen lasten luontokirja
 35. Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila
 36. Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämäkerta
 37. Sininen karhu
 38. Balladi kauniista Petronellasta
 39. Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja
 40. Viimeiset vieraat – Elämää autiotaloissa
 41. Pöytään isketty puukko
 42. Pitkin poikin Saariselkää
 43. Lappia kuvin ja sanoin
 44. Inarin Lapin luonto- ja lintukohdeopas
 45. Unelma Saimaasta
 46. Kevät lintusaarella
 47. Lintutornit
 48. Opas erämaihin
 49. Linkolan soutajan päiväkirja
 50. Järveltä ikuisuuteen
 51. Missä pitkospuut päättyvät - retkielämyksiä erämaassa
 52. Älä hukkaa hauku
 53. Talviretken käsikirja
 54. Sopulipoluilla
 55. Tarujen tunturit
 56. Jorma Luhta - Metson kuolema
 57. Kirjoja nousevalle nuorisolle
 58. Veikko Haakanan runoteokset
 59. Jorma Luhta - Tähtiyöt
 60. Eeva Kilpi - Lapikkaita
 61. Jorma Ollikainen - Kelokämppä
 62. Viiimeinen kesä: Arvitin kanssa Tuntsan lohijoella
 63. Vaiettu joki – Pekka Jurvelin
 64. Havukka-ahon ajattelija, Veikko Huovinen
 65. Neljä retkeä läpi Suomen, Erkki Lampen
 66. Vasan kevät, Inkeri West